Niets te verbergen3 min leestijd

Vroeger was alles beter. Barbapapa was nog wekelijks op de kathodestraalbuis, niemand had nog gehoord van de Toppers of van lange Frans. Terrorisme was een woord dat, mits goed gespeld, met scrabble of galgje wel eens voor een overwinning kon zorgen en bestond verder eigenlijk alleen in films zoals die van Ian Fleming. Zo was het althans voor ons in het Westen, maar voor ons was dat goed genoeg.

Sinds de bekende aanslagen aan de overkant van de grote plas zijn we echter bang. Allemaal, overal en altijd. We willen alles doen om ons weer veilig te voelen. En daar speelt de overheid maar al te graag op in. Steeds levert de burger een stukje privacy en vrijheid in ten gunste van de veiligheid. Zo wordt er binnenkort een nieuw paspoort in gebruik genomen. Dit paspoort bevat, naast de basale gegevens als naam en geboortedatum die paspoorten al bevatten sinds de invoering ervan, enkele extra’s. Deze zogenaamde biometrische paspoorten gaan namelijk ook een digitale scan van het gelaat en een tweetal vingerafdrukken bevatten.

Tegen zelfmoordaanslagen, waar we en masse zo bang voor zijn, haalt iets dergelijks natuurlijk weinig uit, iedereen is een potentieel terrorist. Denk maar aan de schietpartijen op universiteiten, wederom in Amerika. Alsof het een zelfmoordterrorist, als hijzelf in honderdduizend stukjes ergens uiteengesmeerd ligt, iets kan schelen dat men later aan zijn paspoort, of controle daarvan, kan achterhalen hoe hij heette of wie hij was.

Maar op zich valt er ook genoeg vóór een dergelijk paspoort te zeggen. Immers wordt het maken van vervalsingen bemoeilijkt en wordt het paspoort een betrouwbaarder identificatiemiddel, waardoor het minder makkelijk is om een valse identiteit aan te nemen en illegale handelingen uit te voeren.

Ergens vorige week kwam echter in het nieuws dat staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Ank Bijleveld, wie nog nooit van deze CDA-politica gehoord heeft, mag een euro overmaken naar ondergetekende zodat deze komende maand niet hoeft te werken, het plan geopperd heeft alle vingerafdrukken van die paspoorten in een grote databank te stoppen voor Justitie. Toen ik dit laatst, in de bus, op het NOS journaal hoorde op mijn ouderwetse FM-radiootje, verwachtte ik dat de mensen, de burgers, dat jij en ik, eindelijk in opstand zouden komen tegen onze steeds verder inkrimpende privacy en vrijheid.

Ik stap de bus uit, ik kook en eet (al weet ik niet meer precies wat), doe de afwas en zet de televisie aan. Ik verwachtte spandoeken, demonstraties, boze mensen. Niets van dat alles. Wat ik te zien kreeg waren haastige, licht geïrriteerde mensen die stuk voor stuk stelden dat het ze allemaal niet zoveel kon schelen. Natuurlijk voelden zij zich niet aangetast in hun vrijheid, zij hadden toch zeker niets te verbergen! De verslaggever wel dan, dat hij allemaal van de vragen stelt?

Waar het eigenlijk in het kort op neer komt, het totale gebrek aan interesse, is al lang geleden door de Vlaamse dichter Georges van Acker verwoord. Velen denken dat ze vrij zijn. Het is de vrijheid van de onverschilligheid. Wat mijn excuus was om niet de straat op te gaan? Geen tijd, geen zin. Ik ben net als jij.

Frank

4 gedachten over “Niets te verbergen3 min leestijd

  1. Als je eens terugkijkt naar Barbapapa, zal je echter zien dat er eigenlijk geen flikker aan was. Enige decennia terug werd ons ook angst ingeboezemd, denk aan dreiging met kernbommen, Noord-Ierse en Baskische aanslagen en die enge toekomst vol computers.
    Je hersens maken het mooi, en dat is maar goed ook.

    Ik ben het met je eens dat bio-informatie als identificatiemiddel een middel is bol staat van de mogelijkheden voor misbruik en dat er daarom niet zo makkelijk mee ingestemd zou moeten worden. Maar, we zijn schapen.

  2. Volledig met je eens, denk alleen niet dat het onwil is maar onmacht. Als je protesteert wordt je gelijk in een hoekje gedrukt als dat je iets te verbergen zou hebben.

  3. @john van zanden: dat is precies de vinger op de zere plek. Iedereen die hiertegen in opstand komt of tegensputtert zal wel iets te verbergen hebben, en is dus verdacht 😛

Reageren verboten!