Verhoogde kansen4 min leestijd

Onder andere door de zaak van Lucia de Berk, een college van laatst en een (verder wel erg fijn) nachtelijk gesprek over oorzaak en gevolg, ben ik eens gaan nadenken over de zin en onzin van statistiek. En dan vooral over de onzin ervan natuurlijk. Ik las laatst in het enige gratis krantje dat het waard is verder te bekijken dan alleen snel de sudoku’s op te lossen (hint: blauw logo), weer enkele van die weinig onderbouwde, maar bij (salon)journalistiek Nederland o-zo-geliefde, ‘onderzoeken’. Nachtdienst zou de kans op kanker verhogen, antipsychotica de kans op longontsteking, een dikke buik de kans op de ziekte van Alzheimer.

Ik besloot eens een klein internetonderzoekje te doen naar alles wat volgens de statistici de kans op nare ziektes dusdanig vergroot dat het interessant genoeg is om te publiceren. En dat leverde nogal wat nieuwsberichten op. Het is dat ik weet dat meer dan de helft daarvan gewoon niet deugt, en dat ik niet heel erg hypochondrisch ben ingesteld, anders zou ik me zowaar zorgen maken of ik mijn eerstvolgende verjaardag wel ga meemaken.

Hieronder vind je een bloemlezing (het woord van deze week) uit de enorme berg van dingen en stoffen en handelingen die de kans op het krijgen van een bepaalde ziekte zouden vergroten. Uiteraard netjes ondergebracht in categorieën en voorzien van een klikbare link. Zie het als een stukje dienstverlening.

Alcohol

Alzheimer (, de ziekte van)

Cafeïne/koffie

Cardiovasculaire ziekten

Diabetes

Seks(ualiteit)

Kanker

Kinderen

Overig

Psychisch

Roken

Maar zoals met alles, is er gelukkig ook wat positiefs te melden. Wel kwantitatief flink wat minder. Goed nieuws verkoopt niet. Bang willen we zijn.

Positieve dingen

Doe er je voordeel mee. Pas je leven aan. Rook niet, ook geen joints, drink alleen alcohol tegen een hartaanval, drink geen frisdrink, kies een goede maand om geboren te worden, word niet geboren als IVF-kind, ga niet naar het zwembad, ga niet aan de pil, of toch wel, bezoek geen sekssites, eet geen worst, drink alleen koffie tegen darmkanker, een bakje per dag, maar alleen als je vrouw bent, draai geen nachtdienst, maar werk wel hard, eet niet te veel, maar wel gezond. Word geen rockster, en als je dat al bent, ga de bouw in. Houd je testosteron op peil, doe huishoudelijk werk. Kijk geen voetbal, neem een kat. Slaap elke nacht 8 uur. Niet minder, maar zeker niet meer.

Maar in plaats van rekening te houden met al deze raadgevingen en statististische artefacten, kun je ook gewoon niet vergeten te leven. Geniet! Dood ga je toch wel…

Frank

4 gedachten over “Verhoogde kansen4 min leestijd

  1. @Marlies: Helemaal niet. Je kunt je afvragen in hoeverre bovenstaande artikels/onderzoeken kloppen (i.e. daadwerkelijk een direct causaal verband aantonen) en of de media de correlaties niet heeft omgedraaid, aangedikt of verkeerd geïnterpreteerd.

    Een bekend voorbeeld is een onderzoek dat een verband legde tussen ‘handedness’ (links- of rechtshandigheid) en borstkanker. Ik heb daar mijn twijfels bij.

  2. Ach ja, gewoon alles met mate en niet teveel lezen en t nieuws kijken, dat is helemaal niet goed voor je, kun je vast ook kanker van krijgen

Reageren verboten!