Voor rijpere jeugd2 min leestijd

Gisteravond ben ik met M. afgereisd naar Amsterdam teneinde in de kleine zaal van Paradiso de Vlaamse band rond voorman Luc de Vos, Gorki, te aanschouwen. Aangezien ik naast M. niemand anders ken die ook maar van Gorki gehoord heeft, grapten we in de tram dat we waarschijnlijk in een zaaltje met een man of 20 terecht zouden komen. Toen we nog even snel wat gingen eten bij de lokale wokker, en tegenover ons twee mannen van middelbare leeftijd, maar type eeuwig jong, zaten die als naam ‘Gorki’ hadden opgegeven (bij drukte roept men daar heel persoonlijk je naam in plaats van een nummer), begonnen we te vermoeden dat het wel eens drukker zou kunnen zijn dan wij dachten.

Gorki Padadiso

En inderdaad, voor de deur van Paradiso stond om 20:30 een vrij lange rij. Eenmaal binnen, na keuring van de garderobe (je laat niet zomaar overal je spullen achter), bleek het zelfs door de grote drukte een hele opgave om de kleine zaal binnen te komen. Eenmaal binnen hebben we, naast ‘nummerkes’ van het nieuwe album Voor rijpere jeugd, een titel die prima bij de doelgroep lijkt te passen als ik in Paradiso om me heen kijk, ook alle bekende nummers van weleer (het lieve Lieve kleine piranha, Anja, Joerie, Soms vraagt een mens zich af) meegekregen. Je hoort er goed aan af dat Gorki al 18 jaar bezig is, het klinkt erg goed allemaal en Luc (de Vos) praat alles erg grappig – op het flauwe af, maar dat lag misschien aan de wijn – en quasistuntelig aan elkaar (“Ik heb mijn angst gesublimeerd door op een podium te kruipen”).

Na iets meer dan een uur was de koek echter op. Na enige aarzeling kwamen Luc, Luc, Eric en Erik terug voor de toegift. Deze bestond uit Kortjakje op gitaar, United Kashmir (in ruil voor het plectrum van Luc dapper gezongen door een meisje uit het publiek), Schaduw in de schemering en het werkelijk prachtige Mia. Na afloop van het concert liep Luc, na een schoon shirt te hebben aangetrokken, relaxt de zaal in voor een drankje en een praatje. Ik zie het een Nederlandse band niet zo snel doen.

Al met al hebben we, M. vond het ook erg leuk, een fijne – maar toch wel een beetje korte – avond gehad, tussen Gorki en de rijpere jeugd (waar we misschien inmiddels zelf met onze 20+ ook al wel tussen gerekend mogen worden). Veronica komt naar je toe deze zomer!

Edit: In de Metro van dinsdag 29 april stond een bespreking van het concert, waarin Luc de Vos zegt dat zijn Nederlandse fans (hooguit 1000 in aantal) louter bestaan uit mooie, jonge en intelligente mensen. En gelijk heeft hij!

Edit: Dit stuk staat als zeer ingekorte blogrecensie op bladzijde 59 in nummer 24 van de Nieuwe Revu, hetgeen mij een telefoon heeft opgeleverd. En dat is mooi natuurlijk.

Frank

3 gedachten over “Voor rijpere jeugd2 min leestijd

Reageren verboten!