Waarom MBO’ers geen OV-kaart moeten krijgen4 min leestijd

OV-kaartOnlangs hebben de MBO-scholieren weer iets gevonden om zich druk over te maken. Niet het milieu of de verharding van de samenleving of het op handen zijnde rood-reformatorische verbod op softdrugs. Niets van dit. Waar ze zich wel druk over maken is ze het zo oneerlijk vinden dat de 16 en 17 jarigen onder hen geen OV-kaart hebben, waarmee dus gratis gereisd kan worden, terwijl MBO’ers ouder dan 18, HBO’ers en WO’ers dat wel hebben.

Welnee, de media en de (oppositie)politiek (die schoppen per definitie maar al te graag tegen elk regeringsplan of -standpunt) gaan natuurlijk blind mee in dit protest en steunen de scholieren. Ze zouden namelijk achtergesteld worden en recht hebben op gelijke rechten. Dat MBO-scholieren recht hebben op gelijkwaardige rechten valt niets tegen in te brengen, maar er wordt wel gemeten met twee maten.

Goed, 16 en 17 jarige MBO-scholieren hebben inderdaad geen OV-kaart, en moeten dus in een klein deel van de gevallen- althans hun ouders – zelf opdraaien voor eventuele OV-kosten. Een paar tientjes per maand soms wel. Zijn ze daarom zielig en achtergesteld? Nee! En wel om de volgende redenen:

 • 16 en 17 jarige MBO-scholieren betalen sinds september 2005 geen schoolgeld! Terwijl HBO’ers en WO’ers ruim €1500 (!) collegegeld per jaar betalen. En ook MBO’ers ouder dan 17 betalen lesgeld;
 • Er zijn veel meer MBO-instellingen dan hogescholen en universiteiten bij elkaar. Dit betekent automatisch dat er in minder gevallen ver gereisd hoeft te worden en thuisgewoond kan blijven worden dan het geval is bij hogescholgen en universiteiten;
 • Ouders van 16 en 17 jarigen krijgen nog kinderbijslag (afhankelijk van de gezinsgrootte tussen  €271,70 en €366,40 per kwartaal. Ouders van kinderen ouder dan 17 krijgen dit niet;
 • MBO-scholieren behouden een volledige studiebeurs voor het HBO na het afronden van het MBO. HBO’ers en WO’ers hebben dit voordeel totaal niet. Overstappen van HBO naar WO kost een jaar studiefinanciering;
 • 16 en 17 jarige MBO-scholieren krijgen dan wel geen studiefinanciering, maar wel ‘tegemoetkoming in de schoolkosten’ (WTOS);
 • De invoering van de OV-kaart ging destijds gepaard met een (vrij forse) verlaging van de studiefinanciering. Als MBO-scholieren een OV-kaart willen, moeten ze er ook wat voor over hebben, maar dat willen ze uiteraard niet.

Er zijn waarschijnlijk nog veel meer goede redenen aan te voeren, maar dit is waar ik zo snel mee op de proppen kon komen. De scholieren moeten dus niet zeuren dat ze achtergesteld worden. Ze krijgen dan misschien wel geen OV-kaart, ze krijgen wel allerlei andere tegemoetkomingen en voordelen die HBO’ers en WO’ers niet krijgen. Natuurlijk mogen ze, als dat echt zo nodig blijkt te zijn, an sich best een OV-kaart , maar dan moeten ze er wel iets voor inleveren. Bijvoorbeeld een stuk van de kinderbijslag of WTOS. De OV-kosten die sommige scholieren, laten we niet vergeten dat het lang niet om alle scholieren gaat, moeten maken komen in geen van de gevallen in de buurt bij het bedrag dat ze als voordeel hebben bijvoorbeeld door het niet hoeven te betalen van lesgeld (vergelijk €1000 voordeel per jaar met een paar tientjes per maand reiskosten!). En dan is er nog kinderbijslag en WTOS!

PlasterkWat ik echter het meest stuitend van de hele actie, met website (met Plasterk met fopneus), vind is dat alle kritische reacties op de acties meedogenloos worden gecensureerd. Zowel op de hoofdpagina als op het forum. Enige dagen geleden was er op het forum een aardige discussie gaande waarin goed beargumenteerd werd onderbouwd waarom deze actie gewoon niet deugt. Nog geen dag later was deze hele discussie opeens verdwenen als sneeuw voor de zon. Toen de redactie hierop werd aangesproken, was de reactie “Een aantal hoofdonderwerpen zijn gisteravond ineens van het forum verdwenen. […] En voor alle achterdochtige forum gebruikers. Wij verwijderen geen enkele reactie van dit forum“. Ja ja, onverklaarbaar spoorloos verdwenen. Ook op de hoofdpagina komen kritische reacties nauwelijks door. “Er zit geen reactie filter op de site dit gaat gelijk de site op zonder filter, dus ik zou nu zo 1 2 3 niet weten wat er aan de hand is“. Wederom geen bevredigende verklaring. Een apart en typisch verhaal. De scholieren zijn duidelijk niet gewend hoe een echte discussie in elkaar zit. Hoor en wederhoor en zo.

Enfin, ook apart is dat de meeste MBO-scholieren het als een enorme straf zien dat ze verplicht tot hun 18e moeten leren. Alleen een OV-kaart kan de pijn iets verlichten lijkt het. Ze zouden zich de ogen uit de kop moeten schamen, het overgrote deel van de wereldbevolking zou een moord doen voor de kansen die wij hier in dit land geboden krijgen op onderwijs gebied! En dan gaan jullie erover lopen klagen! Wat willen jullie dan? Vanaf je 16e tot je 65e minimaal 40 uur in de week tegen minimumloon ongeschoolde arbeid verrichten?

Frank

20 gedachten over “Waarom MBO’ers geen OV-kaart moeten krijgen4 min leestijd

 1. @Qware: bedankt voor je eloquente en vooral vriendelijke bijdrage. Precies deze manier van een dialoog (monoloog) aangaan is mijns inziens waarom er zo weinig sympathie heerst voor jullie zaak.

 2. Jij ben zoo dom dat je dit zeg want met die paar tientjes waar jij het over hebt per maand kom ik niet eens op het station, gek!
  Een jaarabonnement voor de bus (nee is niet op fiets of loopafstand) kost alleen al 237,54 en dan komt die veel te dure trein er nog is bij á 3438,54 per jaar. Ik kom dus op een totaal van 237,54+3438,54=3676,08
  Deel 3676,08 door 12 en dan kom ik uit op €306,34 wat ik per maand kwijt ben. Ik krijg geen WTOS en maar €230 kinderbijslag wat mij toch nog met een gat van €76,34 zit. Doe dit maal 12 is alsnog €916,08 wat ik per jaar kwijt ben om op school te komen maar dit zou dus inhouden dat mijn volledige kinderbijslag daaraan op gaat en ik dus de rest van mijn studie in de zelfde kleren loop en nooit nieuw schoolmateriaal kan aanschaffen. Op een schooljaar kom ik na een korte berekening ZONDER die stufi e.d. rond de €2000 euro wat ik kwijt ben aan mijn opleiding. Ik ben leerplichtig en mijn ouders kunnen dit eigelijk niet veroorloven. Waar komt dit geld dan vandaan? Betaal jij dat? Ik zeg dus hier met die OV voor MBO! En als je niet weet waar je over schrijft, schrijf dan niet!

 3. @G: allereerst bedankt voor je sympathieke compliment. Ik heb echt niet genoeg aan 2000 euro per jaar voor de universiteit hoor. Maar dat geeft niet, je mag best wat investeren in je toekomst. Ook MBO’ers.

 4. @G: gefeliciteerd en bedankt, je hebt het stereotype MBO’er even bevestigd. Hoe naïef om te denken dat de staat in je volledige kosten moet voorzien en ook hoe naïef om te denken dat het normaal zou zijn dat ouders bijspringen. Het is bijna schattig.

  Zoals Frank zegt, investeer in je toekomst! Het lijkt wel alsof je het als een last ziet, dat ‘studeren’ (ik ben er niet zo fan van om MBO’ers student te noemen), terwijl het ongeveer het mooiste is wat je kan doen. Begrijp me niet verkeerd: ik ben wel degelijk voor een flinke financiële stimulans vanuit de staat naar docenten, maar MBO’ers hebben het echt niet zo slecht als ze zeggen. Gebruik je spaargeld voor je studie, ga werken, et cetera. Denk je echt dat WO’ers en HBO’ers hun volledige bestaan door de staat gefinancierd krijgen? Verdiep je in het onderwerp, zij hebben het financieel vrijwel altijd slechter dan jullie. Ik kan helaas ook niet onder indruk zijn van het gat in je begroting, mijne is een flink stuk groter, omdat mijn ouders ook niet bijspringen: Je bent op een leeftijd gekomen dat je voor jezelf zorgt. Welcome to the real world.

 5. Ten tijde van een ICT opleiding die ik in Zaandam volgde betaalde ik ongeveer 86 euro per maand aan een maandkaart voor de NS.
  Dat was inderdaad waarschijnlijk wel dekkend geweest door de kinderbijslag die m’n ouders toen nog voor mij ontvingen (voor zover die daaraan besteed kon worden natuurlijk, dat weet ik niet.)
  Maar o wee als ik een opleiding voor podiumtechnieken (belichting e.d.) had willen volgen, dan had ik naar Hilversum gemoeten (dat is nu dus ook zo, maar dan wel om m’n ICT opleiding die in Zaandam een ware ramp bleek te zijn door het nieuwe leren.)
  Dat kostte mijn ouders, toen ik nog een schooljaar lang niet oud genoeg was om zo’n OV-jaarkaart te krijgen, elke maand (maandkaart NS €129 euro, bus abonnement €86) dus zo’n 215 euro.
  Dan blijft er van de kinderbijslag weinig over!
  Het zit ‘m puur in het feit dat we als MBO’rs vroeger van de middelbare school komen en misschien een opleiding kiezen die je dicht bij huis niet kunt vinden.
  Een HBO’er komt tegen z’n achttiende van school en heeft dus meteen de mogelijkheid tot het gebruik van een OV-jaarkaart, waar een MBO’er, die net zo aan z’n toekomst moet werken maar “pech” heeft, ondanks het niet hoeven betalen van schoolgeld.

  Ik kan het in ieder geval absoluut niet eens zijn met je afkrakende houding jegens MBO’ers (dat het maar zeikerds zijn e.d.)

 6. ja doe ons maar een ov kaart voor onze dochter van 16, zij gaat een opleiding in Zwolle doen , die niet in Leeuwarden is en dus kost ons dat voor een jaarabonnement ns 3346 euro per jaar. Daar willen wij onze kinderbijslag wel voor inleveren hoor. Eigenlijk is het te belachelijk voor woorden dat studenten stad Leeuwarden en 2 super goeie Hogescholen niet een MBO opleiding hebben voor haar.
  Wij hadden van de ns reductie verwacht voor 16 en 17 jarigen, maar helaas zij krijgen de zelfde rekening als werkende volwassenen.
  En dan nog iets de ib groep werkt er nu ook niet bepaalt aan mee om de jeugd enigzins een normale vergoeding voor een mbo opleiding,die schoolboeken en schoolgeld had ik zelf wel kunnen betalen van ja: i.d.d de kinder bijslag. Als zij dan de vervoerskosten voor hun rekening kunnen nemen, dan doe ik het ervoor

 7. Wat een slechte arumenten in dit artikel.
  Zeker zelf een hbo/universitaire studie gedaan en geen mbo.

  Met je paar tientejes per maand.
  Ik (mijn ouders) hebben vorig jaar 25 tientjes per maand betaald voor het OV.
  oftewel 250 euro en dat x 10.. en hoop geld en zowieso meer dan 1500 euro collegeld. want dan kwamen er nog boeken 500 euro , schoolgeld 500, kleding 500 euro in totaal een dikke 4000 euro’s. En nee een gelijkwaardige opleiding dan waar ik nu op zit is er in mijn buurt niet. Alleen ROC scholen maar dan kun je beter niet naar school gaan puinhoop.

  dus..
  JA VOOR OV-KAART VOOR IEDEREEN DIE VAN DE MIDDELBARE SCHOOL AFKOMT, ONGEACHT LEEFTIJD/OPLEIDING

 8. Het is grappig dat iedereen er in Nederland van uit gaat geld te krijgen om te studeren terwijl in andere landen mensen alles zelf moeten betalen:-o Wat een ov voor het mbo betreft ik vind het maar onzin. Ik doe nu zelf ook mbo en krijg dan een ov maar ik heb gewoon geld gespaard om te studeren (ik ga dan na 1 jaar mbo naar hbo). Daarnaast is het feit dat je op je 18de pas ov krijgt op mbo een ideale stimulans om door te leren na je mbo en dan wel gewoon je hbo betaald te krijgen;) @ Jane, ik zit op een mbo school en ervaar hier geen problemen mee zou graag willen weten wat voor opleiding je dan doet want al zou dat particulier zijn dan vraag je ook wel om hoge kosten. Je kiest er daarnaast zelf voor om niet naar ROC te gaan dan kan je wel hogere kosten verwachten ja!
  Mvg,

  P.s.

  Geen zin in haatmail:)

 9. Wat een kul verhaal.Iedereen krijgt tot zijn 18de kindergeld.Mijn zoon volgt nu een militaire mbo opleiding. Kosten van de school? verplichte kleding 403 euro
  schoolgeld 307 euro laptop 800 euro en dan nog eens maandelijks zijn buskaart 90 euro.Hoezo een mboer hoeft niets te betalen.Weet niet waar je niet hoeft te betalen maar in limburg is dit dus wel zo.

 10. poh wat wordt ik hier chagrijnig van.
  Ik ben zelf een meid van 17, ik heb nu een regeling met leerplichtambtenaar omdat ik geen leuke opleiding in de buurt kan vinden en mijn vader het vervoer niet kan betalen.

  dus ik heb nog steeds geen opleiding gevonden wat ik leuk vind en ook werkelijk betaalbaar is.
  mijn droom opleiding zou het volgende kosten

  ( ik woon in de buurt van emmen en de school is in meppel mbo paardensport)
  ten eerste je bent verplicht een eigen paard aan te schaffen
  met de eisen:
  minimaal 5 jaar
  geen hengst
  minimaal spring en dressuur B niveau
  moet mak genoeg zijn om andere op te laten rijden.
  verder zijn de kosten
  trein 4084
  buskaart 684
  schoolgeld Mediakosten 15
  Stageverzekering 50
  Boeken en dictaten 300
  Stalhuur verzorging paard 1115
  Voer en stro 415

  dat zou dus per maand ongeveer 667 euro zijn,
  als ik ov zou hebben zou het 189.70 per maand zijn.
  scheelt toch een hoop he.

  en over het kinderbijslag.. meer dan 50% van de ouders zijn gescheiden.. ik woon bij me vader terwijl mijn moeder kinderbijslag ontvangt..

  verder werk ik 40.5 uur in de week nu en heb nog maar een schrale loon van net 500 euro en dat terwijl ik 17 ben.. diep triest..

  dus met bijverdienen krijg je nog geen ene fluit

 11. Grappig dat je voor het gemak even vergeet dat MBOers van 16 en 17 nog leerplichtig zijn en dus helemaal geen keus hebben om te gaan studeren.
  HBO-studenten zijn vaak ouder omdat ze van de HAVO komen, en daardoor vaak niet meer leerplichtig zijn als ze van de middelbare school afkomen.

  Heel eenzijdig stuk heb je geschreven.

  Lotte van Opstal (HBO-student)

 12. IK VIND DAT ALLE LEERLINGEN DIE STUDEREN ONGEACHT MBO HBO UNIVERSITEIT, GEWOON RECHT HEBBEN OP EEN OV!
  SOMMIGE VAN JULLIE ZEGGEN WEL VAN ”MBO’ERS KRIJGEN WTOS EN HBO’ERS NIET.”
  KOM DAN OOK VOOR JE FUCKING RECHTEN OP!
  SOMMIGE VAN JULLIE (FRANK EN MATTHIJS) GUNNEN GEWOON ANDERE STUDENTEN NIETS.

  echt pathetic dit..

 13. Beste,,

  Zelf zit ik op de Universiteit van Amsterdam nu 4 jaar,
  ik heb een ov-kaart, maar kan niet zeggen deze ooit te hebben gebruikt voor studie doeleinden, wel wordt deze dus vergoed. Best wel scheef dat deze niet beschikbaar is voor anderen die hem wel kunnen gebruiken. Tevens heb je als je afgestudeerd bent van het HBO of de universiteit betere perspectieven om meer te gaan verdienen dan met een MBO diploma op zak.

  @ anoniem
  Daarnaast vind ik het een raar verhaal dat je gestimuleerd wordt door het feit dat je op je 18 dan wel een OV krijgt, ik denk niet dat dat een hoofdreden zou moeten zijn om verder te studeren. Ook is het zo dat niet iedereen het in zijn mars heeft om door te studeren en een HBO opleiding te voltooien. Rare opmerking vind ik.

 14. Ik vind dat jullie allemaal mij gewoon geld moeten geven ik woon namelijk in een huis met maar 10 verdiepingen..

 15. Ik vind dat dit artikel werkelijk waar nergens op slaat, ik vind dat MBO studenten van 16 17 jaar ook een OV kaart moeten krijgen en studiefinanciering! IK betaal 400 in de maand om te reizen met de trein naar mijn school om te kunnen studeren ! En ik moet het eerste jaar ook nog eens 2000 euro betalen voor de opleiding.

  Ik vind dat dit eerlijker moet, want dit kost hartstikke veel geld, ik spreek mij van geluk dat mijn ouders en ik samen dit kunnen betalen maar ik kan me heel goed voorstellen dat er gezinnen zullen zijn waar het toch best moeilijk word om je kind te laten studeren.

  -Lars Berndt

Reageren verboten!