De kromme komkommer-tijd4 min leestijd

Over wat voor futiliteiten kan een EU regelgeving verzinnen? Veiligheid van gebouwen, minimumloon, bescherming van streekproducten a là. Maar dat de kromming van een komkommer maximaal 10% mag beslaan om in de winkel te mogen liggen, dat deed me toch vooral voor als een flauw grapje. Toch maakte de man van wie ik dit feit vernam – vermoedelijk winkeleigenaar – op de beste radiozender van de wereld (eigenlijk hoef ik niet eens te vermelden dat dat Studio Brussel is), zich hier bijzonder druk over. Over het àfschaffen van deze regels wel te verstaan. Hij kwam zelf niet met de beste argumenten waarom deze regelgeving in stand gehouden moest worden, daarom ben ik zelf wat na gaan denken over wat het argument van deze man zou kunnen zijn.

Sinds die regelgeving (ik weet niet hoe lang dit al bestaat, maar ik denk wel minstens zo lang als ik boodschappen doe), heb ik best een duidelijk beeld van een komkommer. Hij past prima in m’n groentela, is zo’n beetje te omvatten met duim en wijsvinger en is recht. De enige afwijking in winkels hierop die ik kan bedenken zijn de monsterlijke dingen die je nog wel eens aantreft in prijsvechters als aldi en lidl. Gelukkig gebruik ik komkommers alleen voor consumptie, dus kwamen de giganten alsnog in m’n winkelmandje terecht. Recht waren ze wel allemaal. Toch bekroop me het gevoel dat een komkommer niet zo groot ‘hoort’ te zijn.

Mijn beeld van de komkommer verstoorde verder toen ik – in het kader van zowel gezondheidsverbeterende als budgettaire redenen – besloot vaker een bezoek te brengen aan de markt. De Rotterdamse markt wel te verstaan. Tijdens mijn eerste bezoeken daar vielen mij een aantal dingen op:

 1. Hoe GROOOOOOT het er wel niet is!
 2. Het verschil in verhouding tussen licht en donker getinte mensen tussen de doordeweekse (dinsdag) en zaterdagmarkt. Volgens sommigen is dit echter minder verbazingwekkend.
 3. De prijzen! Hoe kon ik het ooit normaal vinden om in de winkel zonder morren € 1,98 neer te leggen voor een zestal waterige tomaten, als één euro per kg. op de markt geen bijzonderheid is voor smakelijke pomodori’s die – volgens empirische ervaring – niet minder lang houdbaar zijn?
 4. Hoogstwaarschijnlijk samenhangend met punt 3 misschien wel, is het uiterlijk. Op de markt zijn sinaasappels wel eens walgelijk groot, appels erg klein, hebben paprika’s een ‘tumor’, zijn de bananen recht en gaan de komkommers juist bijna in het rond.

KomkommersMet dat laatste puntje zijn we weer aangekomen bij waar ik begon: De kromheid van de komkommer. Op de markt is dit blijkbaar geen probleem, in de winkel wel.
De pers (mijn favoriete gratis krantje), schrijft erover dat de landbouwcommissaris van de EU (ene Deense mevrouw Fischer Boel) de regels aan wil passen en alleen die wetten wil aanhouden die ervoor zorgen dat ‘wat je in de winkel koopt niet vies, ziek of rot is’. Dat dit ook met de huidige wetgeving niet altijd het geval is, bewijst een voormalig werkgever (zonder fratsen), maar ook andere supers kunnen er wat van. Net als op de markt soms trouwens, maar het is ook daar meer uitzondering dan regel èn de prijs is aangepast op de houdbaarheid.

Ja, daar hebben we hem, de prijs, daar gaat het uiteindelijk om. De voedselprijzen stijgen (heeft u hier iets van gemerkt, behalve vanuit de media?) en daarom vindt Boel het zonde om al dat afgekeurde eten niet meer te verkopen.

Wat zou er dan kunnen gebeuren? Eten dat normaal de EU niet inkwam omdat het niet mooi genoeg was, wordt nu wel afgescheept naar Europa. Omdat wij hier meer ervoor kunnen en willen betalen (het is alsnog minder duur dan het klasse I alternatief, de rechte komkommer), blijft er minder over in het land van herkomst.
Voelt u hem al? Minder voedsel in de armere productielanden, dus hogere prijzen daar, omdat wij een ietsjepietsje meer betalen, terwijl 90% van de consumenten de prijsverhogingen niet eens voelt. Het aloude Wij zijn rijk want zij zijn arm is helaas nog niet van tafel.

Wat mij betreft mogen die regels – hoe belachelijk ze ook zijn – dus eigenlijk nog best blijven.

Tot slot: Als iemand mij kan vertellen waar ik – met mijn studentenbudget (biologische groenteboer is dus uitgesloten) en gebrek aan zowel tuin als groene vingers – het meest verantwoord mijn groente en fruit kan kopen, vertel het me, want ik weet het niet meer.

(een egalog)

Marianne

5 gedachten over “De kromme komkommer-tijd4 min leestijd

 1. Ja hallo, Frank hier.

  Ik ben het met je eens wat betreft het in stand houden van die rare krommingsregel. Ik denk dat deze wet – hoewel indirect en onbedoeld – inderdaad meer positieve dan negatieve gevolgen heeft, en dus gewoon moet blijven.

  Aan de andere kant, waar kun je in godsnaam wel geen wetten voor bedenken. Alsof de EU niets beters te doen heeft (/zou moeten hebben) en alsof er nog niet genoeg bureaucratie is. *kuch* Lissabon

  Waar je moet winkelen weet ik ook niet, dan ging ik er zelf ook wel heen natuurlijk 😛

  Frank

 2. Ik wist nog helemaal niet dat de voedselprijzen omhoog gingen, maar zo erg als met benzine zal het wel niet worden hoop ik =/ Maar ik ben het idd ook met je eens, die krommingsregel mag blijven. Dankjewel voor het interessante feit trouwens, ik heb nog nooit van een krommingsregel gehoord, weer wat geleerd =] (En weer wat te vertellen in de kantine haha)

 3. Ik denk nog steeds dat de markt misschien niet het meest verantwoorde, maar wel het meest goedkope alternatief is. Aan de andere kant, hoe verantwoord zou een biologische paprika van de AH of zo zijn zolang ze al die dingen per stuk verpakken in een plasticje (hetgeen met de niet-biologische paprika’s raar genoeg níet het geval is).

Reageren verboten!