Ontlading3 min leestijd

Het is avond en ik zit op een terrasje ergens op een hoek in het centrum van de provinciestad. Ik moet opeens aan de eerste regels van Spinvis’ bagagedrager denken. Ook ik droom wel vaker van een feest, maar hier ben ik nog nooit geweest. Iedereen kijkt naar voetbal en een vent zeurt aan mijn kop. Hoewel niet helemaal naar waarheid, wel erg van toepassing. Niet helemaal naar waarheid omdat ik hier wel degelijk vaker geweest ben, verder wel bijna pijnlijk van toepassing. Hier kijkt iedereen inderdaad naar voetbal, Rusland – Spanje als ik me niet vergis, en ben ik de enige die met zijn rug naar het (platte) scherm zit. Ik heb het idee dat mijn gesprekspartners – al doen ze nog zo hun best – toch stiekem langs me heen kijken, naar het scherm (waarop 22 volwassen miljonairs matig enthousiast achter een bal aanrennen). Een van hen zeurt, hij wil dat ik een pakje sigaretten ga kopen. Omdat alles beter is dan voetbal willig ik die wens na wat symbolisch gemor maar al te graag in. Het is eind juni 2008, dus over een dag of wat mag nergens in de horeca meer gerookt worden. Dat ik dientengevolge een zestal cafés moet bezoeken voor ik nota bene bij een broodjeszaak beland, waar in de kelder toevallig nog wel een sigarettenautomaat staat, is eigenlijk alleen maar mooi meegenomen.

KutwelpHet is elk E- dan wel WK eigenlijk hetzelfde. Het hele land verliest zich in de voetbalwaanzin en is zonder uitzondering lyrisch en wekenlang in de ban van voetbal, de kleur oranje en een of andere lompe actie van Albert Heijn. Ook mensen waarvan je beter zou mogen verwachten. Als ik eenmaal weer zit, informeer ik uit beleefdheid naar de stand. Het antwoord gaat natuurlijk volkomen langs me heen omdat ik met andere dingen bezig ben. Me afvragen wat ik hier doe bijvoorbeeld. Uit verveling ga ik bij mezelf te rade ga waarom ik toch die kampioenschappen elke twee jaar zo vreselijk vind. Is het dat ik niet zo chauvinistisch ben en niet zoveel geef om dit land? Is het omdat ik gewoon niet graag blind opga in een massa? Dat mijn tenen gaan krommen als ik zie hoe supporters van Nederlandse en anderlandige afkomst zich uitdossen in rare pakjes, zich te buiten gaan aan veel te veel drank en zich – al dan niet verbaal in drie verschillende liederen, meer zit er niet in – misdragen waar het maar kan. Advocaten, vuilnismannen, politici, artsen, ambtenaren, de mensen die een dag of wat later weer strak in het pak verantwoordelijk zijn voor ons geld, onze gezondheid. Alle lagen en onderlagen van de bevolking zijn vertegenwoordigd. Stuk voor stuk mensen die dit land normaliter draaiende houden. Zou het dan een soort noodzakelijke ontlading zijn? Al die verantwoordelijke volwassen mensen die het grootste deel van het jaar strikt in het gareel lopen, hebben af en toe wat ontspanning nodig. En thuis gaat dat vaak niet, kinderen, vrouw, familie, sportclub et cetera. Thuis gaat het werk vaak gewoon door. En dan ga je zoeken naar andere uitlaatkleppen. Ik besluit dat hele EK eigenlijk dus wel wat weg van carnaval (maar dan ook voor mensen die geen geloof aanhangen waarbinnen misbruik van kinderen oogluikend wordt toegestaan en afgekocht).

Ik drink mijn derde biertje op en ga redelijk tevreden op huis aan. Verhelderend zo’n avondje voetbal op een terrasje. Nu nog even fijn hersenloos televisie kijken, zappen en Nederland 1 vermijden. Die uitslag hoor ik morgen wel in de lift (weer eens wat anders dan de gênante stilte die daar doorgaans heerst) en anders ongetwijfeld in de koffiepauze.

Frank

4 gedachten over “Ontlading3 min leestijd

  1. beetje vreemd is het wel…. en ineens is het over. Maar toch ‘ieder z’n feestje’ en het is altijd beter dan een knokpartij.

    (eerlijk, ik ben blij dat ik niet weet wat die gasten in het dagelijks leven uitvoeren…… )

  2. En niet eens vermelding van mijn stijlvolle bier-omgooi-actie. Dat had je toch net zo veel moeten ergeren als dat voetbal.

  3. Er vloeide inderdaad meer bier over de tafel dan er uiteindelijk in onze monden terecht is gekomen, maar ik dacht laat ik Michel en Mathijs maar sparen en daar niets over zeggen.

  4. Voetbal = testosteron/competitie/mannelijkheid, Feestje = potentiele partner/neucken = Voetbal, maar voor de meeste gewoon met je bierbuick voor de elektronenschieter zitten.

Reageren verboten!