Nee is ja en u bent dom3 min leestijd

Als nietszeggend berichtje tussen alle komkommer-berichtgeving las ik vandaag “Nederland ratificeert Verdrag van Lissabon“. Misschien dat het aan de ingewikkelde formulering ligt dat dit zo onopvallend aan iedereen voorbij gaat, maar dit betekent dus dat Nederland nu officieel ‘ja’ heeft gezegd tegen de Europese grondwet (die Balkenende voor het gemak december vorig jaar al had ondertekend). U weet wel, diezelfde grondwet de Balkenende en de zijnen ons al jaren – met behulp van een van de grootste propaganda campagnes uit de geschiedenis – proberen op te dringen en die iets meer dan drie jaar geleden (op 1 juni 2005) bij referendum, met grote meerderheid (61,5% tegen 38,5%) genadeloos werd afgeschoten. Het Nederlandse volk wilde geen Europese grondwet, maar uw ‘Nee’ is nu toch een ‘Ja’ geworden. Dat u het even weet.

antidemocraat BalkenendeBlinde paniek bij Balkenende, die zomer van 2005. Dit was precies waarom hij van te voren zo fel gekant tegen een referendum was. Maar zeker na het Nederlandse ‘Nee’ zag de bebrilde Christendemocraat zijn positie binnen de Europese Unie al verzwakken. Stel je voor dat Nederland (de grootste nettobetaler binnen de EU) eens een keer niet blind meeloopt in de massa. Voor je het weet sta je als minister-president opeens een hele vergadering bij de koffieautomaat koffie te tappen voor de andere Europese leiders. Dus moest er actie ondernomen worden, die grondwet moest er coûte que coûte (dat is Frans) komen. De grondwet zou opeens geen grondwet meer zijn, maar meer een soort verdrag, probeerde hij het nog.

Na het ‘Nee’ van Nederland en Frankrijk zou het roer spreekwoordelijk om gaan en zou de Europese ‘grondwet’ worden herzien en inderdaad worden omgebouwd tot een ‘verdrag’. Een nietszeggende futiliteit natuurlijk, op wat marginale veranderingen bleef alles precies zoals het was. Behalve dat het geen grondwet meer mocht heten. Het Verdrag van Lissabon was geboren. En omdat dit een verdrag was en geen grondwet vonden de Christenen en de laffe honden van de grijze coalitie het niet nodig om wéér een referendum uit te schrijven. Immers, het volk was tegen een grondwet (zoveel was duidelijk) en dit was geen grondwet, dus wilde het volk dit wel, dat kon niet anders. En dus was er géén referendum nodig. Nu is het algemeen bekend dat gelovigen en politici (de combinatie werkt synergetisch, vooral in Amerika) vaak een aparte manier van redeneren hebben, maar dit slaat alles. Wat een in politiek jargon verpakte lafheid. Men wist maar al te goed dat het Nederlandse volk hier niet in zou trappen en gewoon nogmaals ‘Nee’ zou zeggen.

En dus geen referendum en het hele zaakje verder maar doodzwijgen en het gewoon even snel regelen, vlak voor het zomerreces, als het al bijna te laat is. De meeste Nederlanders liggen dan toch al ergens in de zon te stinken op een of andere Nederlandse enclave camping in Zuid-Frankrijk, Spanje of Turkije. Niemand zal zich er druk over maken. En met succes. Gefeliciteerd heertjes van het CDA, PvdA en Gristenunie. Hulde! Wat een chique oplossing! Het Nederlandse ‘Ja’ voor het Verdrag van Lissabon is vanaf vandaag officieel. Champagne! Indien het u nog niet duidelijk was, dan zou het dat nu wel moeten zijn, De mening van het volk betekent nihil voor de heren en dames Christendemocraten en PvdA. Overigens is Balkenende het zat dat men (bijvoorbeeld ook in de affaire Nekschot) suggereert dat hij landverrader of antidemocratisch is, simpelweg alleen maar omdat hij de mening van het volk minachtend afdoet als onzin en naast zich neerlegt alsof het een Metro of Spits van vorige week dinsdag is. Dat is toch zeker niet antidemocratish! Hoe komt u erbij! U bent gewoon te dom. Jan-Peter – en niet u, niet zo raar doen! – weet gewoon wat goed voor u is!

(Overigens wil de ironie dat ik eerst – voor deze schandalige manier van politiek voeren van Balkenende (zowel de kabinetten als de persoon) – niet eens zo heel erg tegen de Europese grondwet was.)

Frank

7 gedachten over “Nee is ja en u bent dom3 min leestijd

  1. Het is ook niet alleen hier, al die Europese leiders willen koste wat kost het verdrag/grondwet erdoorheen hebben. Ook nu weer met de Ieren. Oké er is misschien niet goed geïnformeerd vanuit de overheid (was bij ons ook zo), maar toch wil iedereen al weer snel om de tafel met de Ieren, of snel een kleine aanpassing, om daarna toch maar het verdrag geratificeerd te krijgen.

  2. Dat is inderdaad zo. Al die leiders willen het er per se doorheen hebben zo snel mogelijk. België heeft vandaag ook geratificeerd.
    Maar in Ierland hebben ze tenminste de ballen om een tweede referendum te houden in plaats van gewoon het eerste referendum negeren en dan alsnog gewoon tegen de wil van het volk het er door duwen. Ben benieuwd wat er gebeurt als de Ieren (koppig als ze zijn) weer ‘Nee!’ zeggen…

  3. Ik denk dat het sowieso geen goed idee is om referenda te houden, omdat mensen dom zijn, maargoed. We kiezen nou eenmaal onze leiders en zij moeten keuzes maken uit de naam van het volk. Als we nog enigsinds een machtsblok willen vormen tegen China, India, Amerika (Rusland? whatever) lijkt mij Europa als geheel een prima idee. Het liefst nog een land morgen, maar dat kan helaas (nog) niet door de grote diversiteit qua cultuur binnen Europa. Ierland moet bovendien niet zeiken – als er iemand geprofiteerd heeft van toetreden tot de EU dan is het Ierland wel. Neemt inderdaad niet weg dat ons huidige Lafaard 4 dit weer zeer subtiel heeft doorgedrukt. Chapeau Chapeau Chapeau (dat is frans)..

  4. Ik ben ook geen onvoorwaardelijk voorstander van referenda. Ik vind alleen wel dat referenda – als ze eenmaal uitgeschreven zijn – wel gerespecteerd dienen te worden. Een referendum uitschrijven en vervolgens de uitslag negeren getuigt mijns inziens van een ongekende minachting van de democratie. En dat zorgt begrijpelijk voor onvrede.

Reageren verboten!