Hoge bergen, diepe dalen4 min leestijd

Wat mij de laatste paar weken steeds weer opvalt in de media is de aandacht die besteed wordt aan de klimsport. Je zou het kunnen wijten aan de komkommertijd, maar ik denk dat dat te makkelijk is. Ik denk dat risicovolle ‘extreme sports’ in de lift zitten. De meeste mensen zitten doordeweeks van 9 tot 17u netjes in pak op kantoor stiekem te patiencen. Vraagstukken als ‘wat ga ik vanavond eten?’, ‘niet vergeten het vuilnis buiten te zetten’, de kinderen en de tuin en op visite bij de schoonfamilie, die daar nog eens bovenop komen, zorgen voor bij menigeen al voor genoeg spanning en stress.

Maar niet voor iedereen. Sommige mensen vinden het nodig hun adrenalineshots elders te zoeken. Deze mensen springen van gebouwen, uit hijskranen, van bruggen, beklimmen bergen, rijden met 220 kilometer per uur over de A2 of combinaties daarvan. Elke amateur die drie keer ergens in een klimwand heeft gehangen wil tegenwoordig maar de Mount Everest beklimmen. Een belangrijk aspect bij dergelijke gevaarlijke sporten is een goede voorbereiding, een goede training en het kunnen maken van een goede risicoanalyse.

Het kunnen inschatten en afwegen van risico’s en gevaren is evolutionair gezien altijd van groot belang geweest. Immers, een adrenalinejunk die niet goed in staat is dergelijke analyses te maken, zal zich in het algemeen minder goed kunnen voortplanten dan een individu dat dat wel kan. Individuen die belachelijke risico’s nemen en bewust gevaar opzoeken zijn, vanuit de overleving van de populatie bekeken, onwenselijk omdat ze zichzelf en anderen onnodig in gevaar brengen en de dood in kunnen jagen. En dus het is evolutionair gezien beter als dergelijke ‘defecte’ individuen zich niet voortplanten.

Bij de mens is het laatste tijd uiteraard iets anders, wij lijken er af toe alles aan te doen om de evolutie maar tegen te werken. Alles kan en mag maar, de sociale samenleving draagt de gevolgen wel. Mensen die gevaarlijke sporten beoefenen hoeven zelfs geen extra premie voor hun zorgverzekering te betalen, terwijl zij daar relatief gezien veel meer gebruik van maken dan mensen die niet sporten, of een reguliere sport beoefenen. Wat denk je dat een gemiddelde reddingsoperatie kost om een stel idioten half bevroren van een of andere berg te halen? Neem bijvoorbeeld de berg met de weinig creatieve naam K2, deze berg is door talrijke mensen beklommen. Slechts 280 mensen haalden de top, en zeker 66 mensen konden de klim bekopen met de dood.

Ik heb soms het idee dat er serieus iets schort aan de manier waarop onder andere bergbeklimmers risico’s en gevaren inschatten. Wat is er nou zo leuk aan iets waarbijeen aanzienlijke kans bestaat dat je dood kunt gaan? Blijkbaar heel veel, want voor een van de Nederlanders van het laatste K2-drama, stadgenoot Wilco van Rooijen, was dit maar liefst de derde poging tot het beklimmen van die flink uit de kluiten gewassen heuvel. Een normaal mens zou er in eerste instantie niet aan beginnen, laat staan na twee bijna fatale pogingen een derde (alweer bijna fatale) poging ondernemen. Het is natuurlijk volstrekt onethisch om te zeggen dat het, Darwinistisch bekeken, misschien zelfs jammer is dat zo iemand het steeds maar blijft overleven en zich zo waarschijnlijk kan voortplanten zodat zijn ‘defecte’ risicoanalysegenen zich kunnen handhaven in de populatie. Maar het kan nog veel erger.

Welk weldenkend mens zou het idee hebben om gezellig met het hele gezin, inclusief drie kinderen (16 – 23 jaar) een of andere levensgevaarlijke berg te beklimmen. Hoe dit avontuur is afgelopen is bekend. Wat mij betreft eindigt dit drama bovendien sowieso in een nominatie voor een Darwin-award, als dank voor het verwijderen van hun genen uit de genenpoel. Heel even was Nederland in de ban van deze catastrofe. De kranten kopten dat de K2 een killermountain was. Men leek eindelijk te beseffen dat hoge bergen (per definitie) gepaard gaan met hele diepe dalen, maar men leek te vergeten dat het niet de bergen, maar de bergbeklimmers zijn die levens kosten. Ik hoop dan ook dat men hier lering uit trekt en dat een hoop extreme sporten wat kritischer worden bekeken en zo nodig ontmoedigd. Niet iedereen is even geschikt voor elke sport. En dat klinkt misschien cru, het is nu eenmaal niet anders. Dergelijke extreme sporten kunnen nu eenmaal niet zonder een enorm goede training, bergbeklimmen is geen gezellig weekje Centerparcs voor de hele familie.  Desnoods moeten deze adrenalineverslaafden maar een hogere zorgverzekeringspremie betalen of meer belasting betalen of witte, zwartomrande stickers met ‘Bergbeklimmen is dodelijk’ op al het sportmateriaal. En anders misschien adrenaline op doktersrecept.

Frank

Een gedachte over “Hoge bergen, diepe dalen4 min leestijd

 1. “Mensen die gevaarlijke sporten beoefenen hoeven zelfs geen extra premie voor hun zorgverzekering te betalen, terwijl zij daar relatief gezien veel meer gebruik van maken dan mensen die niet sporten, of een reguliere sport beoefenen.”

  Wat een flauwekul is dat: in de lijst met sporten met de meeste blessures staan paardrijden (ook veel dedelijke ongelukken), volleybal, basketbal en meer van dat soort ” reguliere” sporten. Vervolgens komen wintersporten als skieen, snowboarden en schaatsen. DAARNA pas luchtsport, watersport, bergbeklimmen etc.

  En helemaal niet sporten, ik vind dat mensen die NIET sporten juist meer premie mogen betalen wegens het zwaar ongezond bezig zijn.

  “Individuen die belachelijke risico’s nemen en bewust gevaar opzoeken zijn, vanuit de overleving van de populatie bekeken, onwenselijk omdat ze zichzelf en anderen onnodig in gevaar brengen en de dood in kunnen jagen. En dus het is evolutionair gezien beter als dergelijke ‘defecte’ individuen zich niet voortplanten.”

  Idem onzinnig. Mensen die grenzen opzoeken (en ja, sommigen gaan eroverheen) zijn verantwoordelijk voor zeer veel vernieuwingen waar we nu niet meer zonder kunnen. Anders zaten we nu nog allemaal in houten hutjes op de hei, zonder moderne vervoersmiddelen, bouw- en andere materialen, enzovoort.

  Lijkt me een beter plan als mensen die ZO bang zijn voor alles wat anders is zich niet voortplanten 🙂

Reageren verboten!