Gooi een tomaat naar een schrijver2 min leestijd

‘Gooi een tomaat naar een schrijver & een roos naar de zangeres’ is een van de Rotterdamse zomerfestivals. Elke donderdag van de maand augustus staan er vier schrijvers en/of dichters (inclusief steeds één Belg) aan het terras van café Rotterdam, vlak aan de Euromast.

Tomaten gooien naar een schrijver, is dat een grapje? Ja misschien wel, maar het gebeurde toch echt! En grappig was het ook. Afgelopen donderdag was alweer de laatste editie van dit jaar en op het programma stond onder andere de langharige Hugo Borst. Helaas had deze afgezegd (de vreselijke verhalen over het ongemanierde publiek dat de tomaat te hand neemt als een moordwapen werden Hugo waarschijnlijk te veel). Gelukkig hadden Renske de Greef (oversekst schrijfstertje van Spunk) en uitgever (annex vertaler van Russiche niemandalletjes) Arie van der Ent en Saskia de Coster (Belg) meer ballen. Samen met organisator Ernest van der Kwast (schrijver/columnist) hadden zij wèl het lef om bekogeld te worden met tomaten. Tussen de voordrachten door, werd er gezongen en kon er met rozen in plaats van tomaten gegooid worden naar de zangeres.

Het begon bij Renske de Greef die er redelijk van langs kreeg tijdens haar monologen over stinkende vagijnen en feminisme. Ernest van der kwast beledigde zijn publiek in een brief naar zijn pasgeboren zoon, Huckleberry Finn. Zelf had ik een mooie treffer bij Arie van der Ent, die een of ander vrij saaie opsomming maakte van een typering van Russen (maar zijn dochter, oh la la!). De voltreffer kwam me op bijna meer applaus te staan dan de arme man voor zijn voordracht kreeg. Vervolgens was het aan Belg Saskia de Coster om de avond af te sluiten. Zij hield een of ander monoloog dat weinig coherent te noemen was. Echt gegooi bleef echter, ook tot haar verbazing, uit. Ze dacht dat het publiek te beleefd was om tomaten haar richting uit te gooien. Toen bleek dat de tomaten gewoon op waren, verdween ze snel van het podium en was een mooi evenement ten einde… Volgend jaar weer!

Frank