Gekneveld!2 min leestijd

Het nieuwe televisieseizoen is inmiddels in volle hevigheid losgebarsten en de komkommertijd komt gelukkig weer ten einde. En toch klopt er nog iets niet. Als ik na elven langs Nederland 1 zap, wil ik een flamboyante krullebol en een flirterige grijsaard aan een tafel zien zitten met een stel al dan niet interessante gasten. Wat ik niet wil is een zwaar gereformeerd theekransje met onder andere Catherine Keyl (behalve aan de duivel kun je blijkbaar ook je ziel aan de HEERE verkopen), waarin lacherig – maar ontzettend gemeend – het uitblijven van gouden medailles op de Olympische Spelen voor het Nederlandse voetbalteam wordt verklaard door de goddeloosheid van de trainer. Of waarin diezelfde Catherine Keyl nog eens laat zien hoe een gemaakt hoestje klinkt als de aspriester van de rokerskerk recalcitrant een sigaar opsteekt. En waarin de heertjes Knevel en van den Brink onderhuids toch steeds een veroordelend onderscheid maken tussen gristenenen en niet-gristenen. Om nog maar te zwijgen over Knevels beschuldigende vingertje.

Knevel & van den Brink is ontstaan als een vrijwel letterlijke kopie van het programma van de VARA-collega’s Pauw & Witteman (en die zijn ook al niet altijd even verfrissend en origineel), om het gat in de programmering tijdens de komkommertijd op te vullen. Behalve dan dat K&vdB – hoe hard de evangelisten het ook proberen – in alles niet meer blijkt te zijn dan een uiterst slap aftreksel. Maar wel van de EO, dus uiteraard wordt alles overgoten met een belerend gereformeerd sausje. Zelfs de simpele P&W rubriek, waarin in 60 seconden louter aan de hand van nieuwsbeelden de toestand in de wereld wordt getoond, is een schaamteloze kopie. Hun versie heet ‘Geen commentaar’. En heel anders dan de naam van de rubriek doet vermoeden, geven ze wél commentaar bij de beelden, zij het in geschreven onderschriften. Christenretoriek. Zal wel iets zijn om het begrijpelijk te houden voor de toch wat wereldvreemde doelgroep.

Deze gereformeerde farce heeft nu echter wel weer lang genoeg geduurd voor dit jaar. Het Nederlandse volk is wel weer lang genoeg intellectueel gekneveld. Kunnen de heren Pauw & Witteman alsjeblieft terugkeren van de tropische oorden waar zij ongetwijfeld de gehele zomer vertoefd hebben?

Frank

3 gedachten over “Gekneveld!2 min leestijd

  1. Gelukkig weet ik de off-button te vinden als genoemde kwezels de buis vullen, ik bedoel je hoeft niet te kijken.
    Blijkbaar zijn meer mensen op dit idee gekomen, de kijkcijfers zijn in vergelijking met P&W mager.

  2. Ik heb het ook niet vaak gekeken (misschien twee afleveringen), maar ik kom er wel steeds langs met zappen. Bovendien heb ik gewoon de behoefte aan een talkshow soms, en die is er momenteel nog even niet (K&vdB uiteraard niet meegerekend).

Reageren verboten!