Pukkelpop 20084 min leestijd

Zoals ik al schreef in mijn snoevende stukje voorafgaand aan de vakantie, zijn Marianne en ik naar Pukkelpop geweest. Hoewel dit keer niet gratis (in tegenstelling tot de tickets voor Dour), was dit festival – gehouden 14, 15 en 16 augustus – elke cent waard. Bovendien was het – geheel tegen de voorspellingen van de weerprofeten in – werkelijk prachtig weer (vgl. Lowlands).

We hebben uiteraard ontzettend veel goede en minder goede bandjes gezien. Om dit verlate (sorry!) verslag toch niet te lang te maken, Pukkelpop 2008 in vogelvlucht.

Soko oogt en klinkt wel heel erg onprofessioneel, of is het geen act? The Infadels vallen hard tegen. Al snel komt er een cover, die ze niet eens als zodanig presenteren, namelijk ‘Steady as she goes’ van de (Amerikaanse!) Raconteurs. Dit zegt vast genoeg over het eigen mat klinkende werk. Dat een cover niet altijd een slecht idee hoeft te zijn bewijst – het ons tot dan toe onbekende – Hadouken! Een stuiterende cover van ‘Breathe’ van hun ‘best band of the world’ the Prodigy. Heerlijk! Hoe anders dan het deprimerende monotone geluid van de Editors.

Ook Mercury Rev kenden we nog niet echt, en ook dit was echt prachtig. Zo mooi zelfs dat Roisin Murphy (de zangeres van wijlen Moloko) daarna aanvoelde als een enorme anticlimax. Was ze maar gewoon bij Moloko gebleven, want solo redt ze het niet. Daarna was het de beurt aan goede vriendjes van Mercury Rev, The Flaming Lips. Een enorm feel-good spektakel met werkelijk prachtige visualisaties op een groot scherm, grote ballonnen, confetti, teletubbiepakjes en aliens. De muziek was ook wel leuk (maar stiekem toch wat ondergesneeuwd door het spektakel). Daarna was het aan The Killers om de donderdag af te sluiten op het hoofdpodium. Daar hoorden ze eigenlijk niet echt thuis, maar heel slecht was het ook weer niet.

Vrijdag dan. Das Pop begint. Leuk Belgisch bandje, veel bekend werk. Michael Franti is erg weerconform (zonnig!) en ook leuk. We hebben er Girls in Hawaii zelfs voor laten schieten. Arsenal maakt erg mooie popmuziek! The Dø is wel aardig net als de Cold War Kids. Ook de Stereophonics zijn wel oke en The Breeders kennen we eigenlijk alleen van dat ene liedje ‘Cannonball’. Dat vrijdag ook de dag was dat de Texanen van Metallica hun optreden hadden, viel nauwelijks te missen. Het hele terrein was vergeven van de mensen met zwarte Metallica-shirtjes. Metallica viel, met veel roze vuurwerk en liefdesbetuigingen aan het publiek, wat minder ruig uit dan verwacht, maar spelen kunnen de heren. Het nieuwe werk was beduidend slechter dan het oude.

Zaterdag. De Black Kids blijken hun naam eer aan te doen en zijn echt black! En best leuk, ze hebben goed geluisterd naar hun favorieten (o.a. Arcade Fire en The Cure). MGMT (Formerly known as The Management) had een erg leuk optreden. Het publiek was behoorlijk uitzinnig! Enige minpunt is dat het eigenlijk veel te kort was. Manic Streat Preachers werd dan weer vrij lauw beantwoord, ook niet raar als je Umbrella van Rihanna covert. Dat heeft zo’n band toch niet nodig! Uiteraard werd er bovendien vrij misplaatst op de valreep nog even een politieke boodschap meegeven over een of andere Spaanse demonstratie. Yelle is leuke Franse electro en niet alleen de tektonic die we kennen, zodat zelfs de househater (ik) het best leuk vond. Bloc party speelde alle singles en dat was leuk! Wát een energie! Sigur Ròs dan. Ook dat was mooi, maar energiek was het niet te noemen. Wel vrij lang en te serieus en te veel glitters en veertjes en dingen. We Are Scientists daarna voelde in ieder geval aan als een verademing. Grappige jongens met punkrock. De opblaaspop die iemand uit het publiek had meegenomen kreeg alle aandacht van de heren, die in tijden niet zo’n sexy vrouw gezien hadden.

Soulwax sloot de zaterdag –  en daarmee Pukkelpop 2008 – af en dat was eigenlijk stiekem best jammer. Soulwax bleek echt niet Soulwax, maar ‘Soulwax Radio’. Ofwel, als band spelen ze zwaar elektronische house in de stijl van 2manydjs. Op zich zeker niet slecht, maar een zware anticlimax als je ‘de oude Soulwax’, met singles verwachtte. Bovendien niet echt een waardig afsluiter. Vandaar de matig enthousiaste reactie van het publiek.

Desalniettemin was Pukkelpop 2008 weer erg geslaagd!

In het kort:

  • Leuke verrassingen: Mercury Rev, Hadouken!
  • Leuk: The Flaming lips
  • Saai: Editors (maar blijkbaar goed genoeg om Lowlands af te sluiten)
  • Prachtig weer

Frank