Kookgek3 min leestijd

Ken je de televisiekok Joop Braakhekke (1941) nog? Dat kan haast niet anders, want deze schnabbelende kookgek doet erg zijn best om in the picture te blijven. Zo was Nederland enige tijd geleden te klein omdat Joop vergeten was op tijd zijn AOW-aanvraag in te dienen. Hierdoor liep Joop een jaar AOW-premie mis. En dat was een grove schande. Dat de politiek dáár nou niet eens iets aan deed in plaats van al dat gezever over de begroting, ontwikkelingshulp, onderwijs en de allochtonenproblematiek. Joop vroeg het zich hardop af in de diverse proletariaatbulletins (Hart van Nederland, Shownieuws, RTL Boulevard). Nee, aan aandacht geen gebrek. En gelukkig maar.

Joop, eigenaar van twee restaurants in Amsterdam, moet namelijk al zo op een houtje bijten. Joop eet louter droog brood, en dat zie je terug in zijn figuur. Dat buikje is niet bourgondisch, maar het resultaat van vergevorderde Kwashiorkor. Zo moet Joop bijvoorbeeld uit pure armoede, om toch nog wat kaviaar (eiwit) op dat droge brood te kunnen smeren, zelfs reclame maken voor een of andere toiletverfrisser. Wat heeft deze man het toch zwaar. Terwijl Afrika honger lijdt, spoelt Joop zijn toilet door met rozemarijn, munt en sinaasappel.

Om af en toe wat anders binnen te krijgen dan droog brood met kaviaar, móet de uitgerangeerde tv-kok, die over zichzelf zegt verlegen en bescheiden te zijn, tot overmaat van ramp alle feestjes af om zich te goed te doen aan de gratis hapjes en drankjes. Vreselijk vindt hij dat, maar ja, het is dat of de hongerdood. Wat zou jij doen?

En ook laatst was het weer raak, men moest die arme Joop weer hebben en de kookgek was weer volop in het nieuws. Het leek de puberale televisiemakers van BNN’s Try Before You Die namelijk ‘lekker gek’ om eens te onderzoeken hoe het voelt in een restaurant van Joop voor enkele honderden euro’s bourgondisch te tafelen, de rekening te vragen en dan (met een met kaviaar en champagne gevulde maag) weg te rennen. Persoonlijk zou ik het eten in een restaurant van iemand die idolaat is van toiletverfrissers al genoeg uitdaging vinden, maar goed. De heertjes van BNN hebben het in ieder geval goed geweten dat ze nou net Le Garage als doelwit voor hun ‘ding dat je gedaan moet hebben voor je dood gaat’.

Een dag later kopten de media namelijk dat de kookgek boos was op BNN. En terecht hoor. Maar Joop zou de (kook)gek niet zijn als hij er niet een rare draai aan zou geven. Zo leek het in de eerste plaats wel of hij vooral boos was op zijn personeel. Bij dergelijke gebeurtenissen, waarbij een klant wegloopt zonder te betalen, laat Joop de rekening gewoon betalen door zijn personeel, uit de fooienpot. Dit volstrekt onredelijke regiem heeft BNN doen besluiten om de rekening (meer dan 400 euro) alsnog te betalen, op kosten van de Nederlandse belastingbetaler. En toen begon Joop alleen maar harder te schelden bij de heren Pauw & Witteman. Totdat hij in de gaten had dat er misschien wel weer ergens wat geld te verdienen viel en hij begon over Holliday on Ice, waar hij ook wat voor schnabbelt. Ja, de (kook)gek heeft het zo zwaar…

Frank

2 gedachten over “Kookgek3 min leestijd

Reageren verboten!