Joran is een psychopaat

Vanaf de eerste keer dat ik over Joran van der Sloot las en hem op tv zag, nog ver voor de eerste uitzending van Peter R. de Vries, vond ik dat hij een uiterst onsympathieke uitstraling had. En niet alleen omdat hij alle schijn tegen zich had (en ook nu weer heeft). Joran is koud en ongevoelig geeft niet om mensen anders dan zichzelf (en heel misschien zijn vader) en hij heeft een sterk antisociale persoonlijkheid.

Laten we voor het gemak aannemen dat van der Sloot jr. inderdaad onschuldig is (immers is het bewijs van het tegendeel nog steeds juridisch niet rond). Die vraag vind ik namelijk niet eens zo heel interessant meer. Waar het mij om gaat is dat Joran gewoon niet goed bij zijn hoofd is, een psychopaat.

In de DSM IV (het grote psychische ziektenboek), is psychopatie officieel niet opgenomen, maar spreekt men van een antisociale persoonlijkheids stoornis (APS). Gaan we kijken naar de criteria die aan deze stoornis gesteld worden, dan voldoet Joran op het eerste gezicht, zoals we hem – als leken – kennen van de filmpjes (“Coño!” en “Viessss!”) en uitspraken in de media, aan tenminste drie van deze criteria (het aantal dat gesteld wordt voor een diagnose).

 • De persoon past zich niet aan aan de sociale normen met betrekking tot wettig gedrag, wat blijkt uit het verrichten van handelingen die tot arrestatie leiden;
 • De persoon maakt gebruik van misleiding, wat zich uit in pathologisch liegen, gebruik van aliassen of het oplichten van anderen voor persoonlijk voordeel of plezier;
 • De persoon is impulsief en maakt geen plannen voor de toekomst;
 • De persoon is snel geïrriteerd en agressief, wat zich uit in regelmatig fysiek geweld;
 • De persoon is roekeloos en veronachtzaamt de veiligheid van zichzelf en anderen;
 • De persoon is doorlopend onverantwoordelijk, wat zich uit in een aanhoudend onvermogen om een stabiel werkgedrag te vormen of financiële verplichtingen af te handelen;
 • De persoon toont geen berouw of spijt en is onverschillig als hij anderen heeft geschaad, verwond of mishandeld of van hen heeft gestolen

Ook psycholoog/columnist Bram Bakker, denkt al tijden dat Joran een psychopaat is. En ook de oude Paul van der Sloot (Daury?) ontkomt er niet aan, psychopatie heeft een erfelijke component. En voor wie nog twijfelt liet Joran onlangs weer zien dat hij écht níet goed in zijn hoofd is. Na de affaire Holloway, is hij – gesponsord door zijn rijke pappie – gevlucht naar Thailand, alwaar hij in een kapitale villa woont. Iets wat Peter R. de Vries, zich geen twee keer liet zeggen. En dus weer een halve undercover-actie om goede sier mee te maken, maar niets echt mee op te lossen. Had die eerste actie nou in beter overleg met politie en justitie opgezet geweest, dan had die kleine papzak allang vastgezeten. En zijn pa waarschijnlijk ook. Maar goed, half werk dus omdat het ego van de Vries een échte operatie, incluis samenwerking, teveel in de weg zit. Desalniettemin blijkt Joran tegenwoordig, in ieder geval tot voor kort, druk bezig te zijn met het opzetten van een ouderwets vrouwenhandeltje vanuit Thailand.

Voor een schamele €10.000 cash regelt Joran – naar eigen zeggen – een lekker Thais vrouwtje voor je, welke hij op danseressenvisum Nederland binnen krijgt. Hij geeft het allemaal toe op (verborgen) camera. Het hele zaakje riekt een beetje naar uitlokking, maar ook nu weer doet het verwende kereltje alles af als bluf en grootspraak (zie pathologisch liegen in de criteria hierboven). Voor de zekerheid heeft hij onlangs toch zijn villa in Thailand maar verlaten.

Enfin, wederom geldt, schuldig of niet, bekijk bovenstaande criteria nog eens en denk er nog eens over na en je kunt haast niet anders dan oordelen dat Joran, ongeacht zijn schuld aan moord en vrouwenhandel, geestesziek is en voor ieders veiligheid gewoon opgeborgen hoort te zitten in een kamer met zachte muren, voor het volgende blonde meisje aan de beurt is…

Frank

5 gedachten over “Joran is een psychopaat

 1. Even terzijde.. wat heb je met je website gedaan.. het heeft een beetje het uiterlijk van een goedkoop schoolkrantje.. (moest ik even kwijt)

  Maarum Joran.. is vet slim! En meneer de Vries helpt hem een handje.. Maar desalnietemin (wat een mooi woord) sta ik helemaal achter je idee dat het een psychopaat is.. menselijk is hij zoiezo niet =/ En Natalee.. die is gewoon overleden en ligt op de bodem van de zee, die heeft hij heus niet verkocht, als je maar genoeg leugens verspreid kan niemand ooit de waarheid achterhalen.. beetje jammer.. maar wel slim.

 2. Ik dacht altijd dat sociaal gestoord in houdt dat je niet normaal om kunt gaan met anderen, slecht contacten legt/onderhoud en slecht bent in communiceren.. Daar heeft die jongen geen problemen mee volgens mij. Maar goed misschien bedoel je wel iets anders.. Ik denk wel degelijk dat hij slim is, maar de meeste psychopaten zijn wel slim.. em gestoord natuurlijk.

Reageren verboten!