dEUS in Paradiso (5 december 2008)2 min leestijd

deus-press-photo-2-2008Vrijdagavond Paradiso Amsterdam dEUS. Wat wil een mens nog meer? Terwijl het grootste deel van Nederland zich op de chocoladeletters en surprises stort, zitten Marianne en ik bij P.King lekker (maar eerlijk is eerlijk toch lichtelijk onwennig) met stokjes te eten. Hip. Te hip voor een stel Noordelijke toeristen aan het tafeltje naast ons, die voor ze weggaan nog wel even vragen of wij weten waar de rondvaartboten aanleggen.

Na een ijsje bij de Whopper-schuur is het naar Paradiso,  waar bij binnenkomst het voorprogramma Expatriate (een Australische Kane) alvast zonder ons begonnen is. En gelijk hebben ze. Van bandjes als dit gaan er minstens 13 in een dozijn. Zeker als voorprogramma van dEUS tekende het wel erg schril af.

Stipt op tijd betreden Tom, Mauro en de rest rokend het podium. Echte halfgoden van de rock ’n roll hebben lak aan een rookverbod. Hoe zwaar de heren ook rocken, je merkt toch dat het oudere werk het publiek wat beter ligt dan het nieuwere. De zaal is niet meteen vanaf het begin helemaal mee, maar naarmate de avond vordert en er meer ouder werk (zie de setlist hieronder) voorbij komt, gaat het dak er helemaal af. dEUS speelt de sterren van de hemel en hoe geroutineerd ook, Tom et al. blijft verrassen en vernieuwen en gaat nooit vervelen.

deus-press-photo-3-2008Na ruim een uur verlaten de heren het podium. Uiteraard om terug te komen voor een toegift. En wel een van bijna drie kwartier. Helemaal verrassend is De Jeugd van Tegenwoordig die tijdens het laatste nummer Suds & Soda het podium beklimt om Hollereer te doen, en wat een feest. Ook naar de haute couture van Tom Barman wordt zuur gekeken.

Nadat Willie Wartaal (nog gescored met die brunette?), Freddy en P. Fabergé het podium weer verlaten hadden, pakte de Belgische halfgoden Suds & Suda weer op alsof er niets gebeurd was. Geweldig! Een avond die me nog lang zal heugen. België mag trots zijn op zo’n band van wereldformaat.

Setlist:
(Na)genieten met de setlist (bedankt Jordy), waar mogelijk voorzien van een Youtube-link – eventueel van 3 of 4 december.

 1. When She Comes Down
 2. Everybody’s Weird
 3. Fell Off The Floor, Man!
 4. Slow
 5. Smoker’s Reflect
 6. Theme From Turnpike
 7. The Architect
 8. Favourite Game
 9. Let’s See Who Goes Down First
 10. Magdalena
 11. Bad Timing
 12. If You Don’t Get What You Want
 13. Instant Street
 14. Morticiachair
 15. Eternal Woman
 16. Little Arithmetics
 17. Oh Your God
 18. Roses
 19. What We Talk About (When We Talk About Love)
 20. Suds & Soda (+Jeugd van Tegenwoordig)

Update: Inmiddels staat het hele concert van woensdag 3 december op fabchannel.com !

Frank

5 gedachten over “dEUS in Paradiso (5 december 2008)2 min leestijd

 1. dEUS is hip! Het was de afsluiter op Werchter dit jaar, echt geniaal, alleen voor dEUS zou je al naar België emigreren.

 2. @Mathijs: de hele Belgische muziekcultuur is veel beter dan de Nederlandse. Zij hebben bands als dEUS, Soulwax, The Girls in Hawaii, Arsenal, Headphone, en ga zo maar door. En daar komen wij met Kane, Anouk en Voicst 😛 Nee, voor de muziek (en lekker bier etc) moet je absoluut niet in Nederland zijn.

 3. Grappig hoe percepties kunnen verschillen.

  Ik vond dEUS nogal tam klinken. Het helpt ook niet dat ik Vantage Point gewoon geen goede plaat vind en dat het geluid nou ook niet fantastisch was vrijdag.. Daarnaast vond ik dat de viool en de microfoon (stem?) van Tom Barman wel wat harder gemogen hadden.

  Mauro was volgens mij het beste. Ongelofelijk dat er buiten Stef Kamiel Karlens iemand te vinden is die Morticia Chair (best uitgevoerde nummer van de avond) goed kan vertolken.

Reageren verboten!