Hoe Calvé ons belazert

Calvé pindakaasDe pindakaas van Calvé is voor mij altijd de enige echte pindakaas geweest. Een lekker product dat bovendien redelijk gezond en puur is (naast pinda’s bevat het alleen wat olie en zout).

Een hoop mensen vonden het dan ook raar dat de Calvé pindakaas geen ‘ Ik kies bewust‘ logo had, aangezien dit logo pretendeert te staan voor gezond voedsel.

Producten met het Ik Kies Bewust-logo bevatten weinig of minder verzadigd vet, transvet, suiker en zout. — Ik kies bewust website

Light pindakaas
Des te vreemder was het dat de zogeheten Light variant wèl een logo heeft. Waarom is dit vreemd? Calvé doet nogal schimmig over de ingrediënten, die staan niet eens vermeld op de website van Calvé. Op de pot kan je vinden de Light variant minder pinda’s, en bovendien méér suiker (dextrose) bevat. Met andere woorden, het logo is niet meer dan een wassen neus, een commercieel trucje.

Toen de gewone pindakaas laatst opeens ook een ‘ Ik kies bewust’-logo op de verpakking toonde, begonnen er bellen te rinkelen. Wat zou Calvé veranderd hebben om zo’n logo te krijgen?

crw_2808
Etiketten oude en nieuwe pindakaas, klik voor vergroting

Minder pinda’s, minder vitamines!
Simpel! Het enige dat er (op het eerste gezicht aan de hand van de etiketten) veranderd lijkt te zijn, is het percentage pinda’s. De vernieuwde IKB-logo pindakaas bevat minder pinda’s (van 93% naar 85%),  méér kilocaloriën (van 640 naar 670 per 100 gram), minder vezels, minder vitamine E, minder vitamine B11 en helemaal geen vitamine B8 meer! Je leest het goed, de ‘ gezondere’ pindakaas met ‘Ik kies bewust’-logo, is dus eigenlijk ongezonder (minder vitamines), en dikmakender (meer caloriën) dan de originele pindakaas!

Haastklus
Volgens het voedingswaarde-etiket op de pot (en de website) is het vetpercentage echter niet veranderd (nog steeds 58 g/100g). Dit begrijp ik eigenlijk niet. Als er slechts minder pinda’s (èn meer kilocalorieën) in de pindakaas zitten, is het meest waarschijnlijke dat er nu meer ‘plantaardige olie en vetten’ in zitten. Afgaand op het etiket bevat de nieuwe pindakaas niet méér zout.  Mijn gedachte is dus, dat er stiekem meer totaal vet in de nieuwe pindakaas zit en daardoor klopt het etiket dus niet. Zou de pindakaas met een correct etiket niet door de IKB-keuring komen?

De nieuwe pot schijnt tevens microgrammen vitamine B3 te bevatten, terwijl dat in de oude pot nog milligrammen waren (zie bovenstaande foto). Een verschil van een factor 1000! Even later blijkt het op de website wel veranderd te zijn in milligrammen. Was het nieuwe logo soms zo’n haastklus?

Een extra ingrediënt?
Een ander scenario zou kunnen zijn, dat er stiekem toch maltodextrine in de nieuwe pindakaas zit, dezelfde truc die ze met de lightvariant gebruikt hebben. Het zou het verschil in massapercentage prima verklaren, maar niet het feit dat er nu méér kcalorieën in de pindakaas zitten. Ook staat maltodextrine niet vermeld op de ingrediëntenlijst op het etiket.

Reactie Calvé, website
Halverwege vorige week hebben we Calvé via hun website om een reactie gevraagd over dit vraagstuk. Tot op heden hebben we deze nog niet ontvangen, al staat er op de website duidelijk vermeld, dat men binnen twee werkdagen een antwoord mag verwachten. Wel, is ondertussen de site veranderd, de ingrediënten zijn nu wel aangepast aan de IKB-pindakaas.

verschillen_website
Verschillen oude en nieuwe pindakaas op Calve.nl (9dec en 12dec), klik voor vergroting

Calvé belazert ons!
Ons idee is nu dat het vernieuwen van de pindakaas een goedkoop commercieel trucje is. Calvé belazert ons. U ook. Het IKB-trucje van Calvé is een mes dat (voor hen) aan twee kanten snijdt: men stopt er minder pinda’s in, dit maakt de productie van pindakaas goedkoper, en aan de andere kant beweert Unilever nu dat de pindakaas gezonder is geworden, waardoor men er meer van verkoopt. Gezond zijn willen we immers allemaal!  Of de pindakaas daadwerkelijk gezonder is geworden? Vergeet het maar! Doe ons maar de oude pindakaas.

De foto’s zijn van de hand van Mathijs. Uiteraard houden wij u op de hoogte over een eventuele reactie van Calvé.

Frank