De blinde darm van Jordy2 min leestijd

Sinds de komst van Youtube in februari 2005, nu bijna vier jaar geleden, kan iedereen met een camera of mobiele telefoon de wereld delen in zijn of haar privéleven in de breedste zin. Een mogelijkheid waar men over de hele wereld gretig gebruik van maakt. Momenteel bevat de videosite vele miljoenen filmpjes.

Naast ontelbaar veel videoclips en fragmenten van (oude) televisieprogramma’s is er vooral veel huisnijver te vinden op Youtube. Veel van die zelfgemaakte filmpjes zijn (onbedoeld) leuk en/of interessant. Sommige filmpjes getuigen van veel creativiteit. En veel ook niet. Sommige getuigen van veel politieke aspiratie. En soms heb ik het idee dat mensen tegen zichzelf en anderen beschermd zouden moeten worden.

Meestal betreft het in deze categorie mensen die hun ‘vrienden’ filmen tijdens ongelukken, genânte (vaak dronken) buien en dergelijk. De mogelijkheden zijn eindeloos.

En dan zijn er nog de bekende homevideo’s. Video’s die je misschien maakt voor het familie-archief, maar die je zeker niet op internet hoort te zetten, voor iedereen om te zien. Een schrijnend voorbeeld hiervan is onderstaand filmpje.

jordy

We zien Jordy in een ziekenhuisbed, een klein kereltje dat net een blinde darm operatie heeft gehad en (figuurlijk) sterft van de pijn. Echt een moment voor mamma om lachend te filmen zodat oma, die er helaas niet bij kon zijn, het later ook nog eens op haar gemak kan terugkijken. Ongelukkig en dubieus natuurlijk, maar goed, dat deze moeder dat filmpje maakt is, sinds de komst van de videoband niets nieuws, en tot daar aan toe. Alles om oma ook maar bij het gezin te betrekken.

Maar wat bezielt die vrouw om dit filmpje (directe link), waar het kereltje duidelijk niet op zit te wachten, publiekelijk op internet te zetten, zodat de hele wereld kan meekijken? En dat nota bene in de categorie ‘humor’. Leedvermaak om je eigen kind, ik kan er in ieder geval niet om lachen, en ik denk Jordy ook niet. Dit filmpje van slechts 35 seconden is waarschijnlijk genoeg om hem een hele vervelende schoolcarrière te bezorgen (wat op het internet staat, blijft daar tot in de eindigheid staan). Je zal zo’n moeder hebben, arme, arme Jordy…

Update: Het filmpje is na alle negatieve aandacht verwijderd van Youtube.

Frank