Darten is géén sport. Punt.2 min leestijd

dartsEens in de zoveel tijd is Nederland weer in de ban van het darten. Niet zozeer omdat we massaal zo’n fan zijn van dit kroegspelletje, maar meer omdat Nederlanders wanhopig op zoek zijn naar iets waar ‘wij’ als volk goed in zijn. Iets waarin Nederland, of een van onze inwoners, of iemand die wel eens in Amsterdam is geweest, of iemand die Nederland kan aanwijzen op een kaart, in uitblinkt.

Op het gebied van ons grote leger, ons daadkrachtig charismatisch staatshoofd, voetbal of welke andere sport dan ook hoeven we ons geen illusies te maken. En over het algemeen weten we dat ook gelukkig wel. Maar sinds 1995 is daar het darten. Dit jaar namelijk zond campingzender SBS6 voor het eerst op primetime uit hoe een stel zwetende, obese postbodes, trambestuurders en werklozen, gekleed in wifebeaters en overladen met gouden sieraden, pijltjes gooide richting een in vlakken verdeelde schijf en bier dronken of hun leven er vanaf hing.

wife_beaterToen ik voor het eerst een dartwedstrijd zag, wist ik niet of het spelletje nou bestond uit het zoveel mogelijk bier drinken of uit het gooien van pijltjes. Het laatste bleek het geval toen een van die zwetende vleeskathedralen, de Haagse postbode Raymond van Barneveld, na uren zweten en vooral bier drinken een laatste pijltje gooide en won. Nederland was verloren, van Barneveld werd ontvangen als een held. En kreeg een lintje, want zonder lintje ben je geen echte held en tel je niet mee.

En niet omdat het zo’n sympathieke man was. Van Barneveld neemt het spelletje op het obsessieve af serieus, is arrogant, narcistisch en kan absoluut niet tegen kritiek in welke vorm dan ook. Laat staan tegen het toegeven van zijn verlies. Het is altijd de schuld van een externe factor. Maar waar heb je sportiviteit voor nodig als je toch geen sport beoefent? Laten we het nog één keer zeggen, en dan nooit meer; darten is een spelletje voor in de kroeg, gewoon leuk wat pijltjes gooien.Maak er vooral niet meer van. Darten is geen sport. Punt. (En tellen kan van Barneveld ook al niet).

Frank