Amber faalt2 min leestijd

lorenzo_606438iNietsvermoedend loop ik gisteren met werkschuwtuig-collega Marianne over de markt in Rotterdam als opeens uit een krakende luidspreker een aarzelende politieagent ‘een ieder verzoekt uit te kijken naar’… Mensen rondom ons beginnen schichtig om zich heen te kijken en krampachtig handtassen en portemonnees beet te houden. Als blijkt dat de oproep niet voor zakkenrollers, maar voor Lorenzo, licht getint, vier jaar oud, donker haar met kuifje, zwarte jas, bruine broek – met rode letters op de kontzakken, is, verslapt de aandacht vrijwel direct. De ‘begeleider’ was het jochie te midden van het winkelgeweld – want wat was het een mooie dag – enkele uren eerder uit het oog verloren, maar de winkelende Rotterdammer luistert al lang niet meer…

De oproep maakte onderdeel uit van het in november 2008 met veel bombariein gebruik genomen ‘AMBER Alert’. Dit is een waarschuwingssysteem, vernoemd naar een in 1996 ontvoerd en vermoord Amerikaans meisje (of afkorting voor ‘America’s missing: Broadcast Emergency Response’), waarbij de KLPD middels een opt-in systeem in het geval van een kindervermissing of -ontvoering met behulp van SMS, RSS en andere bij jongeren populaire nieuwerwetsigheden de hulp van de burger in kan schakelen.

amber_alertGisteren was blijkbaar de eerste keer dat het systeem daadwerkelijk gebruikt werd, voor de spoorloze Lorenzo. Uiteraard had het systeem last van de nodige kinderziekten en ging er van alles fout. Om te beginnen werd de luide oproep op de markt door de inkopende Rotterdammers volledig genegeerd. Misschien omdat de omroep wat warrige geformuleerd was, misschien omdat deze alleen in het Nederlands was. Zeker in de grote steden lijkt het mij verstandig om een dergelijke oproep in minstens twee talen te doen. Ook het versturen van de 120.000 bedoelde SMS-berichten lukte niet als gevolg van een ‘technisch probleem’.

Wat nog wel het meeste fout leek te gaan was de impact die de ‘alert’ had op de mensen. Want terwijl het hele politie- en opsporingsapparaat enkele uren volledig vergeefs op volle toeren draaide, winkelde Rotterdam rustig verder alsof er niets aan de hand was. Totdat een toevallig voorbij fietsende agent een licht getint vierjarig kereltje bij een van Rotterdams vele vestigingen van McDonalds ziet. Probleem opgelost. Paniek voor niets. En Lorenzo? Die had gewoon zin in een Happy meal in plaats van kouseband. En lekker ravotten in de ballenbak natuurlijk.

Het Amber-alert is een mooi initiatief, maar als de burger nu al amper reageert, moet men eens flink achter de oren krabben alvorens voor elk ongevraagd McDonalds bezoek het hele opsporingscircus in te schakelen. Kent u Sergej Prokofjevs sprookje Peter en de wolf?

Frank