Museumnacht 2009 Rotterdam2 min leestijd

Afgelopen zaterdag op zondag (7 maart) was de jaarlijkse Museumnacht van Rotterdam. Een bekend concept, dat naast Rotterdam ook in andere steden plaats vindt, waarbij musea en galleries ’s nachts hun deuren openen voor het publiek. Om ook mensen naar binnen te lokken die anders niet zo snel een museum zullen bezoeken, is er bovendien bier…

reHet thema van de museumnacht van dit jaar was het vage ‘RE:’. Dat komt van ‘reply’ en dat kennen we allemaal als die irritante afkorting die titel van een e-mail zo onleesbaar maakt nadat deze enkele keren is beantwoord. Het thema is waarschijnlijk een poging om extra jongeren aan te spreken.

Omdat de nacht van 20.00 tot 02:00 duurt en er dit jaar meer dan 40 musea en dergelijke Β mee doen, is het zaak een programma te maken. Enkele hoogtepunten, in willekeurige volgorde:

De nacht begon bij het NAi – na een lange middagwandeling om kaartjes buttons. Niet dat de tentoonstelling van maquettes en bouwtekeningen binnen per se zo ontzettend interessant is, maar het is gewoon een mooi modern gebouw. Welfare State (van het collectief Democracia) in Roodkapje is een videoinstallatie op vier grote schermen waarin onder luid gejuich van toeschouwers en opzwepende muziek de sloppenwijk Salobral in Madrid met de grond gelijk wordt gemaakt. Aspect Ratio in TENT. was – ook door de interactieve Β Lightbox Sequencer 2.0 – de moeite waard. Ook de fotoexpositie van Otto Snoek over het gezicht van Rotterdam en de mix der culturen kon er mee door.

dsc01352In V2 staat Liquid Space 6.0, een door Daan Roosegaarde geknutseld stuk techniek. Of toch niet! Liquid Space lijkt namelijk helemaal geen techniek, maar organisch. ‘Hij’ reageert op en interacteert met de omgeving. Lekker relaxt met een biertje in een zitzak kijken hoe mensen proberen de blauwe driepoot te doorgronden.

MAMA presenteerde de eerste videosolo van de Duiter Wayne Horse. German Swinehundt is opgebouwd rondom twee korte films, Elefantos en Elefant Boy, waarin geweld, sociale klassenverschillen, celebrity cultuur, overconsumptie en pornografie centraal staan. Apart.

In Boijmans Van Beuningen (zie ook hier) kon op de sokken in het halfdonker tussen de witte gordijnen door gelopen worden. Pipilotti Rist had er wat beamers opgehangen met psychonautische filmpjes. En het was nog mooi ook. Eenmaal de schoenen weer aan komen we ook langs ‘The Islanders: An Introduction‘ van de Schot Charles Avery. Een prachtig verhaal (door de drukte helaas niet aan toegekomen volledig te lezen) over een eiland. In woord, geweldige tekeningen en bijpassende voorwerpen komen we langzaam aan meer te weten over een fascinerend eiland waar Lost bij verbleekt. Een leuke verrassing.

Tot zover dit Libelle-avontuur, zoals werkschuwtuig-collega Mathijs dit stukje ongetwijfeld zal bestempelen.

Frank

5 gedachten over “Museumnacht 2009 Rotterdam2 min leestijd

  1. Hey Frank ik had je vanmiddag een mailtje gestuurd dat mijn vader je per ongeluk voor spam aanzag.. vandaar dat je reactie weg was, wat absoluut niet de bedoeling was! Maar je mailadres is niet goed ofzo? In elk geval.. sorrie voor de censuur πŸ™‚

  2. shit wat weer een vaagheid.. wat ik bedoel was: ik heb je gemaild maar die is niet aangekomen & onderwerp: per ongelukke censuuuuur! snapje?

Reageren verboten!