Fans2 min leestijd

berge_jpg_618088i

Campingzender SBS6 heeft een nieuw televisieprogramma van eigen bodem. Na de Tokkies en het klassieke Probleemwijken, dat alweer enkele jaren oud is en ons onder andere het tijdloze Eindhovense karakter Kees Kankerkachel opleverde, is er een nieuw programma waarmee we ons kunnen vergapen aan de onderkant van de onderkant van de samenleving.

Fans! bestaat uit protretten van – verrassend – mensen die fan zijn van een of andere volkszanger, of C-artiest. Uiteraard is fan zijn nogal een eufemisme en kon het programma beter Obsessief heten. In de eerste aflevering zagen we Charita (20) zichzelf het vierde K3-lid voelen. Een beetje Jambers-achtig wordt een portret van haar leven gemaakt. Mooier werd het echter vorige week bij de tweede aflevering.

Daarin zat de 46 jarige Marga van der Wal met haar dochters, allen fan van Thomas Berge (een ogenschijnlijk mislukt experiment om Dries Roelvink met Frans Bauer te kruisen). In het eerste deel van het programma vertelt ze grote verhalen dat Thomas als een soort zoon is voor haar en dat hij haar mam noemt. Toch lijkt zij met lichte tegenzin met de cameraploeg richting het concert van de minderjarige volkszanger te gaan…

Al snel blijkt waarom. Marga en haar dochters worden door het personeel van Berge keer op keer vakkundig uit de buurt gehouden. En dan komt langzaam Marga’s ware aard naar boven. Gedurende de dag wordt ze steeds chagerijniger en vooral agressiever. Om zich op het einde van de dag huilend tot anti-fan te verklaren. “Van mij mag hij door de stront zakken. Ik blijf hem niet achter zijn kloten aan zitten. Hij heeft de bal gekaatst, dan kan hij het krijgen ook.”

Fans! is zonder meer leedvermaak en daarmee een van de makkelijkste vormen van vermaak. Toch is sec het vinden van obsessieve idioten niet genoeg voor het maken van een goed programma. Het goed overbrengen en vertalen naar een ‘documentaire’ is een tweede. Fans! zit qua regie en montage (Ewout Genemans en Jon Karthaus van No Pictures Please – lelijke flashsite alert) prima in elkaar. Het is fascinerend om te zien hoe Marga de dag begint als manische superfan, vals meezingend in de keuken en naarmate de dag vordert de sfeer steeds grimmiger wordt en ze van een fan verandert in een stalker en vervolgens in een regelrecht gevaar voor vriend en vijand. Liefde en haat, voor mensen als Marga, twee kanten van dezelfde medaille. Ik kan niet wachten op wat de volgende aflevering gaat brengen. Ik ben fan.

Frank

5 gedachten over “Fans2 min leestijd

 1. Op aanraden van Frank heb ik ook het programma gekeken. Ik zat te kijken met een gemengd gevoel, dubbend of ik moest lachen of verdrietig moest zijn.

 2. @Mathijs: goede, doordachte televisie dus die je laat balanceren tussen humor en medelijden/schaamte en zo zorgt voor enige zelfreflectie 😉

 3. lieve chiel ottink

  ik ben mirjam koopman
  ik ben geboren in avenhorn
  ik vind dat ik ook lid zijn van jou fanclub
  als jaap everts komt van fans op SBS 6 komt vertel ik het
  groetjes van mirjam koopman

Reageren verboten!