Waar gehakt wordt…2 min leestijd

Natuurlijk, het is nooit leuk als er mensen overlijden. En nog minder leuk is het als mensen overlijden door toedoen van anderen. Bijvoorbeeld omdat iemand niet in staat is een stuk touw beet te houden of omdat iemand na een avondje zuipen achter het stuur kruipt. Desalniettemin hebben we als samenleving afgesproken dat het in sommige gevallen wel legitiem is elkaar te doden.

body-bagIk heb het dan niet over de hoogste strafmaat waarmee men zich in schurkenstaten graag mag ontdoen van lastige misdadigers, maar over oorlog. Een strijd tussen twee of meer volken en/of landen. In zo’n geval mag er, uit naam van de overheid, gemoord worden. Als het maar mensen van de andere partij zijn. En als het maar een beetje humaan en volgens bepaalde regeltjes gebeurt. Louter nekschoten en als er misgeschoten is en onverhoopt een ander lichaamsdeel wordt aangedaan, meteen het Rode Kruis de boel laten oplappen voor je een tweede schot afvuurt.

In Nederland zijn mensen gelukkig momenteel in de luxe zelf te mogen kiezen of bovenstaande hen aanspreekt of niet. De enige spelregel voor het legaal mogen doodschieten van mensen is dat zij jou mogen doodschieten als ze eerder, sneller en/of slimmer zijn. Mensen die er na deze voorwaarde nog steeds voor kiezen militair te worden moeten dan ook niet raar opkijken als ze gewond raken of komen te overlijden.

Het is – hoe cru en vervelend ook – een zogeheten beroepsrisico. Iemand die een bepaald beroep kiest, is zich ten volle bewust van de risico’s die daaraan verbonden zijn (en kiest ondanks die risico’s toch voor dat beroep omdat het hem/haar aanspreekt). Artsen lopen het risico besmet te raken met allerlei ziekten, houthakkers om onder een vallende boom terecht te komen of zich te verwonden met een kettingzaag.

Soldaten lopen nu eenmaal het risico te sneuvelen in een oorlogssituatie. Voor het vaderland. Of voor een een dor stuk woestijn. Maar waar gehakt wordt, vallen spaanders, altijd…

Frank

Een gedachte over “Waar gehakt wordt…2 min leestijd

  1. Moet je eens voorstellen als niemand er meer dood zou gaan, daar moet je toch niet aan denken !?

    Wat eeb gedachte weer 😉

Reageren verboten!