De natte droom van big brother Ernst Hirsch Ballin binnenkort waarheid3 min leestijd

CSI: MIAMIIn CSI en andere onrealistische misdaadseries worden vingerafdrukken van alle voorwerpen in een vuilnisbak naast een lijk met een kwastje zichtbaar gemaakt en in de computer gestopt. De computer zoekt dan vervolgens in een database terwijl een van de resercheurs annex analisten ondertussen een spitsvondige opmerking maakt. Binnen enkele seconden staat vervolgens John Locke, woonachtig daar en daar op het scherm als eigenaar van de vingerafdruk op het bierblikje uit de vuilnisbak. Fictie, dat weten we allemaal. Of toch niet?

Europese vingerafdrukken-database
vingerafdruk_tcm28-275699Binnenkort,  bijna drie jaar na invoering van het chip-paspoort, wordt onder het mom van de veiligheid, de informatie op (de computerchip in) het  reisdocument – zoals het paspoort en de id-kaart in ambtenarentaal genoemd worden – namelijk stilzwijgend uitgebreid. Vanaf 28 juni (uitgesteld door staatsecretaris Bijleveld) 21 september, bevat elk reisdocument naast de gebruikelijke data namelijk ook twee vingerafdrukken. Verplicht. Vingerafdrukken die behalve op de chip in het reisdocument ook gaan worden opgeslagen in een (mogelijk zelfs Europese) database. Verplicht. Een database overigens waar politie en justitie van Hirsh Ballin zomaar toegang tot krijgen. Op zich iets om in het achterhoofd te houden als je donderdag gaat stemmen.

Dat dit de zoveelste stap is waarmee Hirsch Ballin de privacy van de  burger verder inperkt, zal de meeste Nederlanders niet veel doen. Dat deze haast facistische maatregels echter ook nare financiële gevolgen hebben zou de Nederlanders echter wel moeten wakker schudden.

De burger betaalt
Om de vingerafdruk-database namelijk zo compleet mogelijk te hebben, gaan de vingerafdrukken verplicht worden vanaf 12 jaar (!) en vervalt de mogelijkheid om kinderen bijgeschreven te hebben op het paspoort van (een van) de ouders. Elk kind moet, zodra het de baarmoeder uitgekropen komt, een eigen paspoort (à  minstens €50). Dat babys er de eerste tijd bijna allemaal hetzelfde uitzien, en daarna erg snel veranderen is niet relevant. Als een baby in de vijf jaar dat een reisdocument geldig is uiterlijk erg verandert, koop je maar een nieuw reisdocument. Niet zeuren in deze tijden van resessie, we moeten allemaal wat inleveren.

Hellend vlak
slipperyDe vergelijking met het hellend vlak is snel gemaakt. Op de informatiesite van Binnenlandse Zaken over het paspoort staat namelijk te lezen dat de chip in het reisdocument bedoeld is voor het opslaan van ‘biometrische informatie’. De definitie van ‘biometrische informatie’ die op diezelfde site gegeven wordt laat alle mogelijkheden open en stemt weinig vrolijk. De overheid houdt er namelijk een wel erg ruime definitie op na “[biometrische informatie…] (zoals een vingerafdruk, een gezichtsopname en een irisscan) als gedragseigenschappen (zoals schriftherkenning, stemgeluid en lichaamsgeur)“. Vandaag een vingerafdruk, morgen een irisscan, overmorgen je stemgeluid en lichaamsgeur en de dag daarna je gedragseigenschappen.

Omdat mijn paspoort in juli verloopt ben ik in de luxe om nu nog snel een nieuwe aan te vragen. Voor 21 september. Ik kan dus hopelijk zelf nog vijf jaar vooruit zonder vingerafdrukken in te moeten leveren. Als het over vijf jaar (maar waarschijnlijk komt er een noodwet dat het eerder zal zijn) zover is dat ook ik mijn vingerafdrukken moet laten invoeren in de database mogen ze ze hebben. Twee middelvingers welteverstaan.

Bijlage: A4-formaat poster Ernst Hirsh-Ballin is watching you (PDF)

Frank