Laatste woorden2 min leestijd

christenpropagandaAfgelopen zaterdag vond ik, in de bus, weer een mooi stukje propaganda voor Het Woord. Een piepklein rood wit blauw foldertje, dat zo uit de jaren 40 lijkt te zijn overgeleverd, met daarop onder andere de kop van Vladimir Lenin. De titel, in kapitalen, “Beroemde mannen. Hun laatste woorden en ervaringen“, roept meteen de vraag op er geen beroemde vrouwen zijn of dat die er simpelweg niet toe doen. Maar of dat nou de primaire boodschap van de folder is?

De folder, eenmaal opengeslagen, begint met een opsomming van, inderdaad, laatste woorden van beroemde mannen. Voltaire, Napoleon, Goethe, Nietzsche, Churchill, Boeddha et cetera. En natuurlijk het bekende tetelestai van de Oude Goochelaar. Vooral veel nadruk ligt er, hoe kan het ook anders, op het ‘waanzinnig’ sterven (een proces dat gepaard gaat met desperate laatste woorden vol spijt) van befaamde zondaars en goddelozen als David Hume, Nietzsche, Napoleon en Heinrich Heine. Overigens klopt er niet veel van de laatste woorden van onder andere Hume en Heine zoals in de folder vermeld.

darwinDe boodschap van dit alles wordt in de volgende alinea al rap duidelijk. Het aloude “wie niet gelooft in God, sterft vreselijk en gaat naar de hel” in optima forma.

Opvallende afwezige in het rijtje van goddelozen, zondaars en afvalligen is overigens Charles Darwin, naast aanstichter van die verderfelijke evolutietheorie toch wel een van dé moderne symbolen van het atheïsme. Ondanks dat hij praktiserend Christen was. Enfin, nu zijn de (dames en) heren van de Stichting Evangelische Tractaat Zending ongetwijfeld wel gewend creatief om te gaan met de waarheid, maar ontkennen dat Charles Darwin, aanstichter van dat gezeur met evolutie, heel vredig en zonder enige vorm van angst stierf, durven ze blijkbaar toch niet aan. “I am not the least afraid to die,” waren namelijk zijn laatste woorden.

En toch valt er zeker lering te trekken uit het ‘traktaat’ van de ETZ. Het plaatsen van de laatste, vredige woorden van de bedenker van de evolutietheorie zou de angstzaaiende boodschap van het stukje propaganda volledig teniet doen. En wat doet een goed Christen dan? Feiten die niet in Het Geloof passen, worden genegeerd en indien nodig ontkend. Maar dat geeft natuurlijk niets, want het doel heiligt de middelen en zoals de échte laatste woorden van Heinrich Heine, vlak voor zijn dood bekeerd, destijds luidden, “Dieu me pardonnera, c’est son métier“.

Frank