Raad de chef in Wie is de chef2 min leestijd

widcWie is de chef? was de verrassing op televisiegebied van Komkommertijd 2008. In dit RTL5 programma, toen nog gepresenteerd door Jeroen Martijn Krabbé, koken vier onbekenden gedurende een week elke dag voor elkaar. Eén van hen is chefkok (of staat, zoals de laatste tijd steeds vaker, in een veredelde snackbar) en de andere drie zijn amateurs, aan hen uit zoeken wie de chef is.

Een enorm manco van het programma, zoals ik dertien maanden geleden al aangaf, was dat de kijkers niet mee mogen raden. Vanaf het begin is vanaf de bank duidelijk wie de beroepskoker is. Nu echter de dalende kijkcijfer-trend, vorig jaar gaande het seizoen al ingezet als gevolg van de NET5 tegenhanger Smaken verschillen, door blijft zetten, heeft RTL iets baanbrekends bedacht. Vanaf volgende week mag de kijker meeraden Wie de chef is. Geniaal! Hoe komen ze erop.

slagroom_borstAllemaal leuk en aardig, maar behoorlijke mosterd na de maaltijd, om maar een flauwe kook-metafoor uit het boekje van Rick Brandsteder – de nieuwe ‘presentator’ – te gebruiken.

In het begin van het programma zou het – inderdaad, zoals ik augustus 2008 al schreef – leuk geweest zijn voor de kijker omdat de kok er meestal na een dag of wat goed opletten over het algemeen wel uit te halen viel. Toen waren het dan ook nog echte chefs, van redelijk goede restaurants, die mee deden aan het programma. Tegenwoordig weten die wel beter en bestaan de ‘chefkoks’ in WIDC voornamelijk uit dikke bazen van eetcafés, veredelde kroegen en shoarmatenten. Menig deelnemend hobbykok heeft inmiddels dan ook meer verstand van koken dan de zelfverklaarde professionals en van het programma is, ook dankzij Rick Brandsteder, niet veel meer over dan slecht acteerwerk en een dagelijks recept met coquilles…

Vanaf de bank is dat al vermoeiend genoeg om naar te kijken, laat staan dat je dan als kijker ook nog eens de shoarmaboer tussen de automonteur, de manager en de huisvrouw moet zien op te sporen in ruil voor een gesponsord stukje Philips keukenapparatuur en wat Sorbo-doekjes.

Frank

2 gedachten over “Raad de chef in Wie is de chef2 min leestijd

Reageren verboten!