Het stille PvdA protest1 min leestijd

Het is geen geheim dat de PvdA-achterban steeds minder heil ziet in Wouter Bos en zijn partij. De PvdA is langzaam aan het leeglopen. Plasterk zei dat de partij ten onder gaat aan elitarisme en in een peiling van EenVandaag van 4 augustus werd dat weer eens pijnlijk duidelijk.

wouterDat echter ook de PvdA fractie in toenemende mate begint te balen van dit kabinet en de rol van Wouter Bos daarin wordt steeds meer duidelijk. Zij zien hun partij leeglopen, hun verkiezingsprogramma bescheten en ondergespuugd en er is niets wat zij kunnen doen. Bos blijft de baas en blijft de partij aansturen en zelfs de fractievergaderingen worden door hem nauwlettend in de gaten gehouden.

Vervolgens wordt daags voor Prinsjesdag de complete miljoenennota gelekt, op zich geen ramp, dat gebeurt elk jaar. Maar dan blijkt het lek in Bos’ eigen PvdA te zitten, auw. De lekker – naar later blijkt Paul Tang – is ‘vergeten’ dat de nota een watermerk bevat. Hoe vernederd kun je worden als minister van Financiën als je je eigen partij al niet meer kunt vertrouwen.

En dan is het de avond van Prinsjesdag en mag Bos aanzitten bij de heren Pauw & Witteman. Over de crisis, de miljoenennota en uiteraard, het blijven toch Pauw & Witteman, over het lekken. Het gesprek wordt plots toch een beetje ongemakkelijk en lacherig. Wouter Bos kan nog zo hard roepen dat het toch echt een solo-actie van Paul Tang betrof, en dat de Kamer het maar uitzoekt, maar hij weet ook wel dat er meer achter zit, veel meer. De fractie van de PvdA heeft eindelijk laten zien wie er nou eigenlijk de baas is. En dat is toch echt niet de minister van Financiën…

Frank