Mooi voor Ernst, mooi voor Guusje3 min leestijd

Voor Guusje Ter Horst minister werd in Balkenendes Grijze IV, was zij burgemeester van het Gelderse plaatsje Nijmegen, bekend van de Vierdaagse. We schrijven het jaar des Heeren 2006, juli om precies te zijn, diezelfde Vierdaagse was net afgelast, en Guusje zat beschonken achter het stuur, nog geen half jaar later was zij minister van Binnenlandse Zaken. Ja, het was een hete zomer.

0,57 promille
pcslotBeschonken achter het stuur een fuik in rijden, 0,57 promille blazen en er vanaf komen met een boete van 220 euro – die waarschijnlijk ook nog wel ergens te declareren, dan wel aftrekken valt –  en een rijontzegging van maar liefst 60 hele minuten (!), voor ‘gewone’ burgers is zoiets niet weggelegd. Maar als Burgemeester ben je in Nederland tevens korpschef, en dan valt er altijd wel wat te regelen. In dat korps is destijds besloten het proces-verbaal van Ter Horst zodanig op te bergen in de computer, dat anderen dan de betrokken korpsleden het niet konden bekijken. Dan kan privacy opeens wel.

Klassejustitie? Doofpotaffaire? Bijna wel, maar een Gelderse Paul Tang besloot te lekken naar het lokale suffertje, de Gelderlander. Toen dat bekend werd, wist Guusje niet hoe snel ze iedereen moest inlichten en zeggen dat ze maar een beetje te veel had gedronken (dik 14% meer dan toegestaan) en dat ze erg veel spijt had.

Mooi voor Ernst, Mooi voor Guusje
guusje_ernstSindsdien heeft de alcohol Guusje nooit meer helemaal losgelaten en terwijl dit land op het spreekwoordelijk gat ligt, er niet geregeerd wordt en het ene gat met het andere gat gedicht wordt, laat Ter Horst weer eens van zich horen. Samen met collega Hirsch Ballin heeft ze iets moois bedacht. Mooi voor Ernst omdat het de privacy en autonomiteit van de burger nog verder aantast, mooi voor Guusje omdat ze weer eens kan laten zien dat ze – heus wel –  heel erg tegen alcohol is en mooi voor allebei omdat het een schier oneindige melkkoe is. Al wat nodig is, is een politieagent bij de uitgang van elke kroeg.

“Alcohol werkt bij ieder mens anders”
guusje-met-roze-gewaadDe excellenties willen namelijk voortaan ook alcoholcontroles voor voetgangers. Zomaar, want dronken mensen veroorzaken overlast en openbare dronkenschap is een strafbaar feit in Nederland (Artikel 453, wetboek van strafrecht). Guusje en Ernst hebben die wet blijkbaar niet goed gelezen want strafbaar is hij die “zich in kennelijke staat van dronkenschap op de openbare weg bevindt“. Ofwel, al heb je 3 kratten fusten op, als jij niet in een kennelijke staat van dronkenschap verkeert als voetganger, ben je niet strafbaar. Guusje en Ernst zien dit natuurlijk anders, “Alcohol werkt bij ieder mens anders. Hoewel openbare dronkenschap is verboden, kun je niet altijd zien of iemand dronken is”, betoogde ze gisterenavond – demonstratief alleen een glaasje water – bij Pauw & Witteman. Hallo Guusje, als je het niet kunt zien is het geen openbare dronkenschap en dus – als voetganger – niet strafbaar!

Guusje zit, zoals dat bij verslavingen zo mooi heet, in de ontkenningsfase, zelf kan ze klaarblijkelijk niet van de sherry afblijven en dus moet het maar verboden worden. Weg met die verleiding! En Ernst Hirsch Ballin is de lachende derde, die ziet al die processen-verbaal al komen en met het lukraak aanhouden van burgers (en ze om hun Ausweis vragen) is zijn grote droom weer een stapje dichterbij.

Frank