De grootste loser van Europa?3 min leestijd

De Europese Unie lijkt in een aantal opzichten meer op de Katholieke Kerk dan je in eerste instantie zou denken. Wellicht dat je je ooit hebt afgevraagd waarom de Paus altijd een oude seniele man is. Het antwoord op die vraag is meer voor de hand liggend dan je misschien wel dacht. De Katholieke Kerk is een gigantisch, bestuurlijk ontzettend log en vooral conservatief apparaat. Bij dat conservatieve wereldbeeld, de tomeloze hang naar het oude, de angst en soms zelfs ontkenning van vernieuwing past natuurlijk geen jonge liberale leider die zijn hele leven nog voor zich heeft om – misschien wel – grootste plannen – voor misschien wel vernieuwing – op te zetten. Een Paus wordt dan wel voor het leven benoemd, hij moet als het even kan wel binnen een jaar of 10 na benoeming onverrichter zaken dood zijn. Eigenlijk is dat Paus zijn dus maar een zielig baantje, een post voor losers. 

paus-gebogen-kruisMaar wat heeft de Paus met de EU te maken? Europa is net als de papenkerk een groot en bureaucratisch log bolwerk waarbinnen men het op bestuurlijk niveau, uit angst voor verandering die tot gevolg heeft dat men ook maar een beetje aan macht moet inleveren, inherent oneens is over voor het volk volstrekt futiele zaken. Om het plaatje compleet te maken, is er nu die grondwet dat verdrag er eindelijk door is, plaats voor een Europese Paus.

Lang werd er gespeculeerd wie deze positie zou gaan mogen vervullen. Een hele klus. Net als met de echte Paus moest deze leider, laten we voor het gemak spreken van een president, het liefst zo saai, conservatief en kleurloos mogelijk zijn. Grijs haar en een seniel voorkomen zijn welliswaar niet vereist, een pré is het zeker.

balkZeg je saai, degelijk, conservatief en kleurloos, dan zeg je Jan-Peter Balkenende. Het is dan ook vooral zijn naam die de afgelopen tijd door de Europese media gonsde. Jan-Peter was de gedoodverfde eerste EU-Paus. Zijn talrijke huichelachtige ontkenningen van zijn kandidaatschap en het verzuimen van het AOW-debat maakte het plaatje alleen maar completer. En JP bloeide op en genoot van alle aandacht. De oppositie eiste zelfs dat hij in Nederland zou blijven. Hoe vind je die. Uniek. Genieten.

VAN_ROMPUYEn toen was daar opeens, enkele dagen voor de deadline, Herman van Rompuy, totdan de Minister-President van België, maar vooral nog kleurloze, saaier en behoudender (men spreekt in het jargon graag van degelijkheid) dan onze Zeeuwse Harry Potter. Van Rompuy kwam, zag en overwon. Voorzover je van winnen kunt spreken voor een dergelijke post. Eigenlijk zou Jan-Peter blij moeten zijn dat hij toch niet de saaiste Europeaan is die er bestaat. Maar wie is nu Europa’s grootste verliezer? Op de persconferentie stond onze minister-president met traantjes in de ogen, als een peuter zojuist beroofd van een lollie of andere zoete versnapering. Hij probeert de schade wat te beperken door nog een keer te zeggen dat hij echt, heus, geen kandidaat was. Dezelfde oppositie die eerst wilde dat Balkenende bleef, zegt nu dat alle vertrouwen weg is. Balkenende heeft geprobeerd te vluchten en dat is mislukt. Herman van Rompuy mag dan wel de minst charismatische en meest saaie Europeaan zijn, Jan-Peter Balkenende blijft de grootste loser…

Frank