Slim meten is slim factureren?2 min leestijd

Er is op deze site al vaker over de zogeheten ‘slimme meter’ geschreven. Dit is een, mogelijk spoedig verplichte, digitale energiemeter die op afstand (tot vele malen per uur) uit te lezen is door de energiemaatschappijen. De officiële toepassing hiervan is het bewust maken van de consument van zijn of haar energieconsumptiepatroon (drie keer woordwaarde). Wat er met alle verzamelde data gebeurt is overigens volstrekt onduidelijk.

verhuisdoosOnlangs ben ik verhuisd en in mijn nieuwe appartement hangt zo’n slimme meter in de meterkast. Toen ik telefonisch een energiecontract wilde afsluiten, vroeg men op een bepaald moment naar de meterstand. Ik moest even geduld hebben en vervolgens kreeg ik te horen dat de door mij genoemde meterstand klopte, het was even gecontroleerd. Een strikvraag dus, een sympathieke manier om met klanten om te gaan. Zouden leugenaars meteen een vinkje achter hun naam krijgen?

Een week of wat later kreeg ik mijn contract binnen, met daarin de hoogte van het maandelijks te betalen termijnbedrag, een voorschot. Een vrij hoog bedrag. Voorschot? Maar ze lezen die meter toch op afstand uit? Waarom niet gewoon elke maand de actuele meterstand nemen en precies dat betalen wat er verbruikt is? In eerste instantie dacht ik dat dit de voornaamste functie van die ‘slimme meter’ zou zijn en ik zag zelfs, ondanks de privacy argumenten, wel voordelen. Die meter mag dan wel slim zijn, zijn de energiemaatschappijen dat niet?

slimme meter4Juist wel blijkt. Het is een publiek geheim dat de berekende voorschoten vaak veel en veel te hoog zijn. Natuurlijk, dit geld wordt aan het einde van het jaar netjes teruggestort, maar dan wel renteloos. Die rente gaat linea recta de zak van de energieboeren in. Pure winst. Alles blijft, ondanks die fancy meters, dus gewoon bij de oude situatie met de voorschoten. En wat dan precies wél het voordeel van die nieuwe digitale meters is? Ik zou het niet weten, laten we het er op houden dat ik gewoon niet slim genoeg ben.

Frank