22 Nederlanders1 min leestijd

De aardbeving van vorige week dinsdag in Port-au-Prince, Haïti, zal en mag niemand ontgaan zijn. Verschrikkelijk. Tot nu toe staat de teller op minstens 75.000 (vijfenzeventigduizend) doden. Tot mijn grote verbazing was dat afgelopen week echter niet het grootste nieuws in de Nederlandse berichtgeving over deze humanitaire ramp.

Minstens vijfenzeventigduizend dode, drie miljoen gewonde en dakloze Haïtianen zijn namelijk helemaal niet zo interessant voor de Nederlandse sensatie-media. Vijfenzeventigduizend doden op een klein eilandje ergens ver weg is dan wel een grote ramp, maar het is klein nieuws. Waarom? Het zijn dode Haïtianen, geen dode Nederlanders.

Daarom was niet de aardbeving in Haïti en alle daardoor gemaakte doden, gewonden en vermisten, het grote nieuws afgelopen week, maar het feit dat van al die honderdduizenden mensen er maar liefst tweeëntwintig (ongeveer zevenduizendste van een procent) van hen een Nederlands paspoort hebben! Tweeëntwintig Nederlanders! Vermist, misschien wel dood! Dát is blijkbaar het échte drama. Bah.

Gewetensnood? Afkopen hiervan kan door een marginale bijdrage te gireren naar giro 555 of door een hele avond – zonder zappen – te kijken naar zelfgeilend bekend Nederland in een de vele liveshows die de komende dagen ten behoeve van bekend Nederland Haïti worden uitgezonden.

Frank