20 mei: Teken Mohammed dag1 min leestijd

Censuur in Southpark, een ontploffende auto op Times Square, een kopstoot voor een Zweedse striptekenaar, het lijkt tegenwoordig bijna de normaalste zaak van de wereld. Niemand kijkt er nog echt van op. En dan te bedenken dat het destijds allemaal begon met een tekeningetje, niet eens heel mooi, van een bom met een baard en een tulband.

Als er één ding duidelijk is geworden de afgelopen jaar is het dat tornen met de profeet (vzmh) uitloopt op ellende en geweld. Nu de, vaak verstrekkende, gevolgen van een klein tekeningetje wereldwijd bekend zijn, begint men nu zelfs de schuld van de ontstane commotie neer te leggen bij de tekenaars in plaats van bij de plegers van de vaak gewelddadige vergeldingsacties. Die cartoonisten had beter moeten weten, ze konden dit verwachten en hebben dit aan zichzelf te danken, eigen schuld dikke bult, je hoort het veel mensen denken.

De Canadese cartooniste Molly Norris besloot, naar aanleiding van de censuur van Southpark, dat het nu écht genoeg was en riep 20 mei uit tot ‘Everybody Draw Muhammad Day‘. Niet veel later trok ze haar plan terug uit angst voor haar leven.

Als consumenten van de vrijheid van meningsuiting besloot Werkschuwtuig desalniettemin eind april haar schrijvers en redactieleden te vragen om een mooie tekening. Erg veel tekeningen kwamen er niet retour van de WST-schrijvers, en ook niet via het anders zo actieve Twitter. Wat vooral kwam waren reacties als “willen jullie dood of zo?” en “zeker levensmoe?”. Exemplarisch voor het punt waar we inmiddels blijkbaar met zijn allen zijn beland? In ieder geval Mohammed (vzmh) versus de vrijheid van meningsuiting: 1 – 0.

Frank