Dagblad de Pers holt achter de feiten aan2 min leestijd

Al enige jaren, eigenlijk sinds het begin van ’s lands meest fatsoenlijke gratis krantje, ben ik geabonneerd op de ‘elektronische nieuwsbrief’ van dagblad De Pers. Deze wordt standaard ’s ochtends verstuurd en draagt daarom – hoe origineel – de naam ‘Ontbijtnieuws’. Nou ja, nieuwsbrief, wat heet. een automatisch gegenereerde e-mail met linkjes naar de meest recente artikels op de site van De Pers. Het viel me al tijden op dat het tijdstip waarop deze e-mail wordt verstuurd erg variabel – en bovendien aan de late kant – is.

Wie wat bewaart die heeft wat
Aangezien ik e-mail nooit verwijder besloot ik eens wat uitgebreider te kijken naar alle edities van het Ontbijtnieuws van de Pers van dit jaar. Tussen 4 januari en 31 mei zijn er maar liefst 99 edities de deur uitgegaan. De gemiddelde bezorgtijd bleek bijna kwart voor negen (8:39)! Ook bleek de standaarddeviatie maar liefst 20 minuten. Uitgezet in een zogeheten ‘scatter plot’ openbaart zich willekeur (figuur 1)

Figuur 1. Bezorgtijden Ontbijtnieuws

Hoe krijgen ze het verzonnen bij het gratis krantje, ontbijten om 8:39! De redactieleden wellicht, maar tegen die tijd zijn de meeste Nederlanders, waaronder ikzelf, al lang en breed aan het werk of anders wel gehaast op weg daarheen. Om 8:39 is Nederland al lang en breed wakker en om 8:39 rustig de dag beginnen met een ontbijt en een nieuws update uit de mailbox is voor weinigen weggelegd. De dag is dan al lang begonnen en die nieuws update hoeft dan ook niet meer. Dat is al gelezen op Nu.nl of in een ander (gratis) krantje.

Het Ontbijtnieuws belandt steeds vaker ongelezen in de prullenbak en het is dat we het over het ontbijt hebben en niet over een avondmaal, maar in de huidige vorm loopt de Pers, hoe aardig de papieren editie ook is, met dit gratis en goedkope Ontbijtnieuws behoorlijk achter de feiten aan en is het vooral pindakaas na het ontbijt.

Frank