Het witte chauvinisme1 min leestijd

“U denkt misschien dat alle melk hetzelfde is, toch wordt steeds meer melk uit het buitenland gehaald. Gelukkig komt Campina melk gegarandeerd van onze Nederlandse koeien”, zo begint een reclame van zuivelaar Campina.Een redenering die kant noch wal raakt. Waarom zou Duitse, Belgische of voor mijn part Franse melk anders zijn dan Nederlandse? Dezelfde koeien, hetzelfde gras. Dan vervolgt de acteur dat hun Nederlandse koeien ‘optimaal verzorgd en gevoerd’ worden. Optimaal klinkt echter nogal economisch, net genoeg voer voor melk, maar geen grammetje meer. Idem voor de verzorging. Alles optimaal.Maar goed, melk blijft nog steeds melk, of niet? Volgens Campina heeft hun ‘100% Nederlandse verse kwaliteitsmelk’ een betere voedingswaarde. Ofwel: Campina melk bevat meer calorieën. Chauvinisme maakt dik.

Frank