Heatmap 120w1 min leestijd

Een in de (biomedische) wetenschap veel gebruikte manier om (twee dimensionele) data te visualiseren is de zogenaamde ‘heatmap‘. Waarden worden weergegeven als een kleur(gradiënt). Heatmaps, die je zou kunnen zien als een soort kleurige tabel, zijn handig omdat ze in een oogopslag inzicht geven in data.

Hieronder staat de heatmap van de bezoekers op 120w, per uur van de dag voor alle dagen van de week van het eerste jaar 120w (29 juni 2010 tot en met 29 juni 2011). Hoe lichter een blokje, hoe meer bezoekers dat uur van de dag, hoe donkerder hoe minder.

Wat meteen opvalt zijn de (relatief korte) donker gekleurde nachten met weinig bezoekers. Wat verder opvalt is dat maandagavond de drukste avond van de week is (maar waarom?) en dat men dinsdagochtend iets vroeger op lijkt te staan dan de rest van de week (maar waarom?). Ook apart is dat de meeste bezoekers rond 9 uur ’s ochtends 120w bezoeken (op het werk?). En dat men juist in het weekend relatief vroeg stopt met internetten (23u, sociale verplichtingen?).

Heatmaps maken data dus visueel, maar in dit geval levert dat eigenlijk alleen maar nieuwe vragen op. Bezoeker van 120w, u bent een raadselachtig wezen.

Frank