Arbo-artsen en rondwormen1 min leestijd

Elke paar weken krijgt mijn jaar in het kader van ‘Geneeskunde en maatschappij’ een (academisch) uurtje college van een bedrijfs- of GGD-arts. In dat uurtje wordt oppervlakkig wat stof afgeraffeld, maar het merendeel is gereserveerd voor overenthousiaste aanprijzing van het vakgebied. En dat minstens een kwart van ons daar gaat eindigen. Of dat enthousiasme nou oprecht is of zelfverloochening weet ik nog steeds niet. Het doet me denken aan de wetenschappelijke artikels waarbij de rondworm Caenorhabditis elegans als modelorganisme is gebruikt. Die beginnen (ongeacht het exacte onderwerp van de studie) vrijwel allemaal met een ellenlange inleiding waarin betoogd wordt dat de worm een uitermate geschikt modelorganisme is voor de mens. Hoe vaker ik het hoor, hoe minder ik het geloof.

Frank