Recensie Micha Wertheim in Zomergasten1 min leestijd

Twee weken geleden noemde Joris Luyendijk in de jubileumuitzending enkele eigenschappen van de ideale zomergast. Micha Wertheim scoort goed op criteria als ziekte (kanker) en excentriciteit en lijkt een goede keuze geweest. Inderdaad, anders dan bij Vrienten, voerden Wertheim en (licht minachtend) Leyers een gesprek.

Humor en Joodse identiteit als rode draad. Gaandeweg openbaarde Wertheim een (protest)smaak voor VPRO-fragmenten (“lekker goedkoop!”). Wertheim vindt hedendaagse televisie vaak “te gezellig” en “te weinig ongemakkelijk”. Dus cabaret en ongemakkelijke keuzefragmenten. Waarna deze keurig werden genuanceerd. De avond werd daardoor toch vrij makkelijk, ook voor Leyers, en verbazingwekkend politiek correct voor een Zomergast die enkele jaren geleden nog een gehandicapte het theater uit pestte (“ik wil altijd alles vrolijk oplossen”). Wertheim is mild geworden.

Frank