Dit was onze auto (de autobranden in het Utrechtse Hoograven)

Voor recentes updates (juli, september, november, december 2014), zie onderaan.

Tot voor kort was ik die sukkel die op feestjes in verhitte debatten altijd de politie verdedigde. Dat politieagenten eervolle, hardwerkende mensen zijn die doen wat ze kunnen, waar ze kunnen. Vooral in probleemwijken. En toen staken vier etterbakken op twee januari aan het begin van de avond onze auto in de brand met vuurwerk. Voor onze deur.

Voor de eerste keer in mijn leven belde ik 1-1-2. Het duurde best lang voor er verbinding was, maar daarna ging het vrij soepel. De brandweer was er vervolgens binnen tien minuten. Nog eens tien minuten later arriveerde ook de politie.

photo (1)

Toen de auto nog eens een goed halfuur later volledig uitgebrand was kregen we een motoragent te spreken die de aangifte zou opnemen. De agent begon bemoedigend door ons mee te delen dat dit soort dingen er nou eenmaal bij hoort in deze wijk rond deze tijd van het jaar. Ons verhaal werd in steno genoteerd en af en toe openlijk bekritiseerd. Zo zouden we geen gekleurde vuurwerkpijlen uit de auto hebben zien komen, maar wat stukjes aluminium. Halverwege ons verhaal is de agent plotseling verdwenen. “Ach! Mijn notitieboekje is vol, ik kan niets meer opschrijven. Iemand anders komt de aangifte zo wel afmaken.”

Toen omstanders hier openlijk kritiek op hadden, kwam de agent terug. Nog steeds met vol notitieblok. Mijn aanbod om wat extra papier te halen sloeg hij vriendelijk af. Hij heeft verder geen woord meer opgeschreven. Zo kan het natuurlijk ook. Bij zijn vertrek sprak hij openhartig: “Ik vind het rot voor jullie, echt waar, maar als ik dit werk deed om boeven te vangen, zette ik nu m’n helm af en stopte ik er mee.” Tja, de helm afzetten. Wellicht sowieso een fatsoenlijk idee voor je met mensen gaat praten.

Twee van onze buren hadden vlak voor de brand een viertal rotjochies een raam van onze auto zien intikken en zien wegrennen richting een beruchte hangplek. Ook dat verhaal werd weggewuifd. “Ja luister, als we daar gaan kijken zien we een stuk of tien à twintig jongeren met allemaal hetzelfde signalement die allemaal zeggen dat ze het niet gedaan hebben. Daar kunnen we niet aan beginnen.” Hoorde ik dit echt?

“Ik vind het rot voor jullie, maar als ik dit werk deed om boeven te vangen, zette ik nu m’n helm af en stopte ik er mee.”

Toen het wrak van onze auto werd weggesleept stonden we, met enkele buren, nog wat na te praten met twee achtergebleven agenten. Tijdens ons korte gesprek gaat er een paar straten verderop, zoals eigenlijk al drie weken, non-stop vuurwerk af. Op onze suggestie dat de geüniformeerde dames en heren eens wat vaker in die wijk zouden moeten kijken is het antwoord dat ook dat geen enkele zin heeft “zo lang het geen heterdaad is doen we er helemaal niets mee.” En even later: “Wij doen aan waarheidsbevinding, als wij het niet zelf gezien hebben kan het nooit waar zijn, hooguit waarschijnlijk.”

Ik vind het verdrietig om te moeten constateren, maar mijn vertrouwen in rotjochies uit probleemwijken, maar met name ook mijn vertrouwen in de sterke arm der wet heeft een flinke deuk opgelopen. Daar verandert een aanbod van de wijkagent om eens te komen praten niets aan. Integendeel. Met koffie drinken met slachtoffers is nog nooit een boef gevangen. Ik weet ook heus wel dat de politie zonder het zo geliefde ‘heterdaadje’ vrij weinig kan doen (preventie?!), en dat er achter de schermen ongetwijfeld wél van alles gebeurt, maar de manier waarop dat allemaal gecommuniceerd werd is tamelijk bizar. Jiskefetiaans.

En natuurlijk komt het wel weer goed met ons, met een nieuw autootje, en op den duur ook wel weer met mijn vertrouwen. Maar vertrouwen komt te voet en vertrekt te paard. Wat ik al wel zeker weet is dat ik (wat politie en probleemwijken betreft) nooit meer die sukkel op feestjes zal zijn…

Update 9 juli 2014: Inmiddels zijn we een half jaar verder en hebben we, ondanks herhaaldelijk informeren, nog steeds helemaal niets gehoord van politie of justitie. “U hoort binnen enkele weken van ons,” is het standaardantwoord. Vooralsnog zijn de veertien (!) autobranden in Hoograven van december/januari, ondanks de hoog van de toren geblazen 14 aanhoudingen van destijds, dus ongestraft gebleven. Voorts zijn sinds een week de autobranden weer begonnen. De teller staat op moment van schrijven alweer op drie (binnen een week). Toen de wijkagenten onlangs om 22:15u hier aan de bel stonden om ‘toch even persoonlijk te reageren’ op een Tweet gaven zij aan er ‘net als de burgers’ gefrustreerd over en druk mee te zijn. Wordt vervolgd…

Update 14 juli 2014: Afgelopen nacht is aan de Oudegeinlaan auto nummer vier in anderhalve week uitgebrand. De politie deed buurtonderzoek en ‘houdt extra toezicht in de wijk’. Nu komt het vast goed. Wordt vervolgd…

Update 19 september 2014: Gelukkig zijn er sinds vorige update geen autobranden meer geweest. Daarentegen ook nog steeds helemaal niets van het OM of van de politie gehoord inzake de eventuele vorderingen. Uit de media vernomen dat vorige week vrijdag de rechtszaak was tegen drie van de minderjarige verdachten (twee van inmiddels vijftien en een van zestien jaar oud). De aanklacht/verdenking: voorbereiding tot brandstichting (dus niet daadwerkelijk brandstichting, laat staan specifiek in een van de vele zaken!! Schadevergoeding zit er dus voor niemand in…). De eis: 11 dagen met aftrek van voorarrest, plus een werkstraf van 60 uur (waarvan 40 uur voorwaardelijk) voor de ene verdachte en 50 dagen jeugddetentie, waarvan 22 voorwaardelijk, een werkstraf van 60 uur en een leerstraf van 40 uur voor de andere verdachte. Twee verdachten maar? Er waren er toch drie? De zaak tegen de derde is tot nader order uitgesteld omdat zijn advocaat niet kwam opdagen. Tja. Het is nog onduidelijk wanneer de rechtbank uitspraak zal doen. Wordt vervolgd…

Update 18 november 2014: Nog steeds helemaal niets van het OM of van de politie gehoord inzake de eventuele vorderingen. Tijdens een buurtvisite van burgemeester van Zanen afgelopen 5 november heeft de buurt van politie de toezegging gehad dat er voor het einde van 2014 een informatieavond door politie en/of OM zal worden gehouden. En als dat inderdaad doorgaat is dat mooi op tijd, want afgelopen zondag (16 november) en maandag (17 november) zijn er – ondanks de met veel bombarie aangekondigde verhoogde aanwezigheid van ‘orde en handhaving’ – respectievelijk alweer een scooter en een auto in brand gestoken in het prachtige Hoograven. En dan hebben het verder nog eens over het harde vuurwerk wat ook alweer weken dagelijkse kost is. Volgens oom agent kun je dat moeilijk verbieden. Volgens mij is dat al lang verboden (behalve rond Oud&Nieuw), oom agent zou dat op gaan zoeken. Wellicht horen we daar ook meer van tijdens die informatieavond. Werkelijk ongelofelijk dat we inmiddels onverrichter zake bijna een jaar verder zijn. Wordt vervolgd…

Update 30 december: gisteravond werden we gebeld door een politiewoordvoerder. Het autobrandendossier is bijna een jaar na uitbranden van onze auto officieel gesloten, er is niemand veroordeeld (want: geen heterdaad en met illegaal vuurwerk en een jerrycan benzine rondlopen in de buurt van een brandende auto is natuurlijk lang niet genoeg). Twee of drie zaken lopen nog in hoger beroep, maar de politie verwacht ook daar vrijspraak. Als er behoefte in de wijk was, was men eventueel nog wel bereid tot de beloofde informatiebijeenkomst (zie update november), maar dat zou natuurlijk dit jaar niet meer lukken. En daarmee is de kous dus nu officieel af. Samenvattend gingen hier in de wijk dus in iets meer dan een jaar tijd en volkomen ongestraft zo’n vijftien auto’s, een carport, een garagebox en een scooter in vlammen op. Op de vraag of er speciale maatregelen voor komend oud & nieuw worden genomen zegt de woordvoerder te “hopen dat alles dit keer rustig blijft”. Extra “toezicht en handhaving” in verband met de enorme knallen die hier al maanden schering en inslag zijn is uiteraard niet aan de orde. Wordt vervolgd..?

Bovenstaande is mijn persoonlijke beleving van het gebeurde en niet bedoeld om de politie of andere betrokkenen (behalve de daders) in diskrediet te brengen. Citaten zijn letterlijk opgetekend. Namen, indien vermeld, zijn gefingeerd. De bovenste foto is van @GuidoGoudswaard.

Frank