Malus versus pyrus

Fylogenetisch en dus ook evolutionair gezien zijn beide tweezaadlobbigen onderdeel van de rozenfamilie, een familie die met enkele duizenden soorten redelijk groot genoemd mag worden. Het spreekt dan ook voor zich dat bij zowel het ene als het andere familielid na bevruchting het vruchtbeginsel zal uitgroeien tot een, uit drie lagen bestaande, pitvrucht. Deze vruchten ontlopen elkaar weliswaar enigszins qua vorm, kleur en smaak, maar nauwelijks qua voedingswaarde en nutritionele samenstelling: vooral veel water, wat koolhydraten, een paar vitamines (vooral C) en zo’n 50 tot 55 kcal per 100 gram. Beide kennen bovendien een rijke geschiedenis van menselijke consumptie, verbouwing en veredeling. Al vele duizenden jaren kent de mens appels en peren en toch blijft het lastig ze te vergelijken.

Frank